Interjú Dévényi Balázzsal

Új rovatot indítottunk Arcélek címmel. Ebben a rovatban az iskolához kötődő érdekes emberek (diákok, tanárok, öregdiákok) mutatkoznak be. Első interjúnk Dévényi Balázs 11. b-s diáktársunkkal készült, aki labdarúgó játékvezető. A hétvégén nem ritka, hogy 2-3 mérkőzésen is fúj vagy asszisztál. A Migazzi-bajnok csapat labdarúgójával "beszélgettünk".

Hogyan és mikor jött az ötlet, hogy játékvezető légy?

Körülbelül másfél éve támadt bennem az ötlet, hogy játékvezető legyek. A Facebookon láttam, hogy játékvezetői képzés indul. Mivel az ismerőseim között van már tübb játékvezető, megkérdezhettem őket, mit gondolnak a tervemről. Teljes mértékben támogattak. A labdarúgást nagyon szeretem. Természetesen nehéz döntés volt a labdarúgás és a játékvezetés között dönteni, de utólag visszanézve egyáltalán nem bántam meg a döntésemet.

Milyen iskolát kellett ehhez elvégezni?

Minden évben indul egy játékvezetői képzés, ami általában 3-5 hónapos. Van elméleti és a gyakorlati oktatás is. Az elméleti órák során a szabályismeret a fő cél, de emellett marad idő a praktikus ismeretszerzésre is. Ilyen például elsősegély, valamint a jegyzőkönyv kitöltése, a játékvezetői internetes rendszer megtanulása és különféle dokumentációk kitöltésének ismerete. A gyakorlati órákon a pályán kialakulható szituációkat próbáljuk eljátszani, valamint azoknak kezelési módját tanuljuk meg. Ezen kívül fontos a zászló valamint a síp helyes használatának elsajátítása, a különféle jelzések megtanulása. Bármilyen furcsa, a jelzések esztétikája is fontos.
Az órák végén négy vizsga várt ránk. Egy fizikai teszt, egy szituációs gyakorlati vizsga, egy szabályismereti teszt és egy elméleti szóbeli vizsga. A sikeres vizsgához mind a négy tesztnek sikerülnie kell. A teszt írása és a fizikai teszt félévente ismételendő. A tanárok jól kommunikáló, tapasztalt, magasabb osztályokat is megjárt játékvezető „kollégák”, akik minden téren segítenek még háromnegyed év után is, bármi kérdésem van.

Mi volt az első meccsed? Mikor volt? Hogy emlékszel rá? Mi járt a fejedben?

Az első mérkőzésem a nyár legvégén volt pontosan 2016. augusztus 28-án, vasárnap 16:30-kor, Püspökszilágy SE – Sződliget. Emlékszem, Vácon vett fel a kolléga a vasútállomás előtt. Első kérdése az volt, izgulok-e? Egyből rávágtam, hogy igen. Még úgy is, hogy tudtam, tapasztalt kollégával megyek, és tudtam azt is, hogy még nem mérkőzést vezetek, hanem asszisztens leszek. A mérkőzés előtt egy órával ott voltunk. A jegyzőkönyv kitöltése után minden ment az általuk már megszokott ütemben, én meg csak néztem és tanultam. Mindent ellenőriztek, mikor a csapatok kimentek melegíteni. Amikor elindultunk a pálya felé az öltözőből, már éreztem, hogy izgulok. Akkor volt a tetőpont, de minden olyan gyorsan zajlott. A csapatok gyors igazoltatása után mindenki ment a helyére, és megszólalt a síp. Az első tíz perc nyugodt volt. Az első ítéletek jól sikerültek. Lassan kezdtem megnyugodni. Bár a felém repülő labda néha megzavart. Tudatosítanom kellett magamban, hogy most nem játékosként vagyok a pályán.


Mesélj el valami nehéz, kemény helyzetet, amit a pályán éltél meg játékvezetőként!

Egy U14-es utánpótlás mérkőzést vezettem, azaz 14 évnél fiatalabb gyerek játszottak. A mérkőzés ment a szokásos medrében, ám a szülők folyamatosan ordibáltak. Rám is, de a saját és az ellenfél gyerekek csapatára egyaránt. Még az első félidőben jártunk, amikor egy szituáció után az egyik kisgyerek odafutott hozzám, és megkérdezte: „Őket el lehetne innen küldeni?” A saját szurkolótáborára, talán saját szüleire is értve. A tizenéves kisgyerekek játszani szeretnének. Gyakran nem is az eredményért, hanem a foci öröméért, de ezt a példát látják, hallják a pályán kívülről. Ezzel a stílussal sajnos egyre nehezebb mit kezdeni. Fordult elő bőven meleg szituáció ezen kívül is, de számomra ez volt a legfájóbb.


Emlékszel komoly tévedésedre, amit a befújás után már rögtön tudtál, hogy rossz ítélet, de a síp már szólt… ?

De természetesen minden ember és játékvezető hoz rossz döntést. Megtörtént velem is, hogy hibáztam, de szerencsére volt velem asszisztens, aki kihívott és szólt, hogy nem ez a jó döntés. Ilyenkor a legfontosabb, hogy hiúságunkat félretéve elfogadjuk azt a segítséget, amit kívülről kapunk. Nem egyedül vezetjük a mérkőzést, hanem az asszisztensekkel együtt. Ilyenkor a játék újraindítása előtt még meg lehet változtatni a döntést, ami meg is történt. Hiszen a végső cél, hogy jó döntés szülessen. Inkább egy későn meghozott jó döntés, mint egy elhamarkodott rossz.

Nem különös érzés, hogy ilyen fiatalon akár kétszer olyan idős játékosokat kell fegyelmezni, rögtön 22-t, s akár piros lappal leküldeni a pályáról közülük? Hogyan birkózol ezzel a felelősséggel?

Természetesen különös érzés, és gyakran nehéz megküzdeni a feladattal. De a legfontosabb az, hogy tiszteljük a játékosokat és magát a játékot is. Fontos azt tudatosítani, hogy nem a játékosok vannak értünk, hanem mi vagyunk értük. Kiemelkedő szerepet játszik a tisztelet. De nemcsak az idősebb játékosokkal szemben van ez így, hanem a legkisebbekkel is. Ugyanúgy kell kimenni egy utánpótlás mérkőzésre, mint a felnőtt rangadókra. Minden játékost ugyanabban kell részesíteni és ugyanúgy kell szankcionálni. A pályán mindenki egyenlő! Emellett viszont nem szabad azt sem hagyni, hogy a játékosok ne tisztelték a játékvezetőket. Akármekkora is a korkülönbség, ennek a pályán nem szabad megmutatkoznia.



Hogyan tovább? Mik a távolabbi céljaid? Kassai Viktor, Puhl Sándor… kettő a magyar játékvezető-óriások közül. Vannak példaképeid itthonról, külföldről?

Sokan a játékvezetést hobbiként kezelik. Én ha elkezdek valamit (ami érdekel), szeretném azt a lehető legmagasabb szinten végezni. Vannak álmok, de a realitást talaján kell maradni. A legközelebbi cél az, hogy minél hamarabb a megye 1-es keretbe feljussak. Utána az országos NB 3-as keretbe kell bekerülnöm. Példaképeim nincsenek, azonban szeretném mindenkitől a jó tulajdonságait ellesni. Szeretnék egy egyedi karaktert, de addig is sokat szeretnék tanulni. Mindenkiben próbálom észrevenni, ami szerintem jó, és azt gyakorolni, fejleszteni mérkőzésről mérkőzésre.

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo