Erasmus+ program Nice-ben, 2023. júl. 10-21.

Egyéni beszámoló - Vass Bálint


Francia tanároknak szánt felfrissítő nyelvi kurzuson vettem részt két hétig Nice-ben. A kurzus alapvetően két részből állt: az első héten nyelvi (nyelvtan és szókincs) kérdésekkel foglalkoztunk, a második héten pedig kultúrával (film, színház, média, chanson, irodalom). Mindkét héten több tanár is foglalkozott velünk, de elsősorban egy-egy tanár volt felelős a csoport kíséréséért külön az első, és külön a második héten.
A kurzusnak nagyon örültem, mert volt lehetőség arra, hogy feltegyük kérdéseinket, felfrissítsük nyelvi tudásunkat, és foglalkozzunk a francia nyelv és kultúra gazdagságával. Megismertem így új énekesekkel, irodalmi művekkel, gyakoroltam a synthèse műfaját (melyhez külön anyagot kaptam), és sok új kifejezést tanultam. Mindez olyan tanároknak szólt, akiknek képzettségi, és tudásbeli szintje különböző volt, ezért voltak az óravezetésnek dinamikusabb és statikusabb részei. Az első héten sokat segített néhány nyelvtani kérdés tisztázása, és a tananyag részét képezte, hogy megismerkedtünk kicsit a várossal és környékével, és a francia szokásokkal, konyhával. A második héten az óravezetés sokkal inkább frontálissá vált, inkább előadásokat hallgattunk: a francia kortárs irodalomnak összes irányzatát példákkal együtt, hogy hogyan kell kreatív írást készíteni, milyen részei vannak egy interjúnak, illetve volt, hogy egy teljes filmet megnéztünk a délelőtt folyamán. Én ezeket mind élveztem, mert a francia nyelvben elmélyülhettem.
Sok elmélet volt, kevés gyakorlat, melynek során a szaktanárok, akik többségében nem is nyelvtanárok voltak, tökéletes előadást tartottak a szakterületükhöz tartozó témákról teljesen felkészületlenül arra a helyzetre, hogy itt nyelvtanárok arra keresik a választ, hogyan lehet ezeket az elméleti anyagokat az osztályban különböző életkorú diákoknak apró pénzre váltani. Az előadók tanári módszertana is erősen megkérdőjelezhető volt. Szomorú, hogy mi próbáltunk egymás segítségére lenni, mert az előadő erre pedagógiailag nem volt képes. Módszertanilag teljes kurdarc volt a kurzusnak főként a második hete, mely a csoport általános elégedetlenségét váltotta ki. Módszertani szempontból talán csak az atelier de théâtre volt kifejezetten hasznos, ahol két olyan rövid játékot játszottunk, és ismerhettünk meg, melyek egy az egyben felhasználhatók bármely nyelvi órán.
Ettől függetlenül mindkét csoportvezető tanár, akik az első és második héten minket kísértek, igyekeztek a csoport igényeihez alkalmazkodni. Ez az első tanárnak sikerült is, aki kéréseinknek megfelelően különböző témákat vett elő, és küldött körbe összefoglaló dokumentumokat egy erre a célra létrehozott csoportba, és szervezett nekünk külön találkozót a második héten is.
Nagyon gazdag tapasztalat volt, hogy tanárkollégákkal kurzuson kívül is össze tudtunk jönni egy piknikre, egy sörre egy bárban, vagy egy kiruccanásra a szomszéd faluba. Ezek számtalan lehetőséget nyújtottak arra, hogy franciául egymással beszélgessünk, illetve arra, hogy tanári tapasztalatainkat egymással meg tudjuk osztani. Ez azért is érdekes volt, mert a kollégák között volt kanadai, finn, román, lengyel, magyar, olasz nemzetiségű is.
Összefoglalva nagyon hálás vagyok, és nagyon örültem neki, hogy ezen a kurzuson részt vehettem, és hogy emellett volt időm körbenézni, kirándulni, városokat megismerni, francia ételeket kipróbálni, más emberekkel is megismerkedni. A kurzus alacsony módszertani színvonala eltörpült ezek mellett.

2023.07.26.

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo