„Vissza a kezdetekhez”

Interjú Kővári Árpáddal, a gimnázium rendszergazdájával- az interjút Nemes György SP atya készítette.

Kővárí Árpáddal régen ismerjük egymást. Rendszergazdaként dolgozik nálunk. De szinte minden vasárnap találkozunk Deákvárott, a szentmisén. Most őt kérdezem!

Kedves Árpi! Mivel foglalkoztál azelőtt, hogy nálunk kezdtél dolgozni. Esetleg beszélj tanulmányaidról is!

Talán a középiskolai tanulmányaimig mennék vissza, amit ebben az épületben kezdtem meg 35 évvel ezelőtt, majd a főiskolai tanulmányaimat is szintén itt végeztem. A rendszerváltást, az akkori iskolám többszöri névváltozását, a piarista atyák visszatérését a kamaszkoromat is ezen falak között éltem meg. Az akkori szellemiség messze állt a mostani iskolai légkörtől. Emlékszem többen bosszankodtak, hogy a kollégiumi részt át kellet adni az akkor újrainduló Piarista Gimnáziumnak, én viszont iskola előtt a templomban a reggeli misén ministráltam rendszeresen. Az is eszembe jut, mikor együtt étkeztünk az akkori gimnazistákkal az ebédlőben. Majd több munkahelyem is volt, de mindig a versenyszférában dolgoztam.

Mióta dolgozol nálunk! Mondj valamit a kezdő éveidről!

Ez a nyolcadik évem mint rendszergazda. Egy változás kellős közepén csöppentem az iskola életébe, ezzel egy időben úgy éreztem, hogy a mélyvízbe dobtak. Az előző rendszergazda és az oktatástechnikus kolléga is elhagyta az iskolát 2 hónap után. Egyedül maradtam, de Isten segítségével úgy gondolom sikeresen vettem az első akadályokat. Majd idővel kaptam olyan kollégát magam mellé, akivel nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Innentől kezdve már valóban a munkámra tudtam koncentrálni.

Jelenleg mi a feladatod?

Jelenleg az iskola IT rendszereinek üzemeltetése, fejlesztése a feladatom. Ez nagyon széles mértékben fedi le az informatika területeit. Ez egy kihívás, és egyben az új technológiák megismerésének lehetősége is. Nagyon tetszik, hogy az iskolát egy szerzetesrend üzemelteti. Ez teljesen más hozzáállás, mint amit az üzleti szférában tapasztaltam. Nagyon jó azt az összefogást is megtapasztalni, amit évek óta tartományi szinten megélünk más piarista iskolák rendszergazdáival. Ez is egy jó lehetőség a fejlődésre, és egymás jobb megismerésére.

Hogyan találod meg a hangot a diákokkal? Feltételezem, hogy jól, de mégis mondj valamit a tanárokkal való kapcsolatodról!

A diákokkal napi szinten nincs úgy kapcsolatom, mint például a tanárkollégáknak. De volt már lehetőségem többször szolgálni lelkigyakorlatokon. És mondhatom nagy élmény itt látni a Szentlélek tevékenységét az életükben. A kollégákkal jónak mondhatom a kapcsolatunkat. Napi szinten rengeteg találkozást élünk meg. Ami nagyon jó, hogy minden nyáron van egy kirándulás az iskolai dolgozóknak. Itt másként tudunk együtt lenni mint a hétköznapokban.

A közelmúltban egy nagyon tragikus esemény történt, elhunyt a másik rendszergazda, Kármán Szabolcs! Ezt hogy élted meg? Beszélj egy kicsit az ő tevékenységéről! Nekem nagyon jó emlékeim vannak róla, a gimnáziumtól az iskolai együtt munkálkodásról!

Nehéz erről még most is beszélni. Pénteken úgy váltunk el egymástól, hogy hétfőn találkozunk. De ez sajnos már nem valósult meg. Ahogy említettem a kezdetekkor egyedül maradtam, mint rendszergazda. Majd fél év elteltével Szabolcs lett a kollégám. Több mint 7 évig naponta 8 órát töltöttünk együtt. Ez rengeteg idő, és mégis nagyon rövidnek tűnik így visszatekintve. Előtte nem volt kollégám akivel ilyen sokáig együtt dolgoztam volna. Talán mondhatom hogy már fél szavakból is megértettük egymást. Jó volt vele naponta együtt dolgozni, jól kiegészítettük egymást!

Mivel hűségesen nálunk dolgozol, megkérdezem, hogy milyen további terveid vannak. Ma divat a „megújulásról beszélni!

Úgy látom, hogy ilyen munkahelyi légkört nehéz találni. Ez sokszor többet jelent minden másnál. Gyermekeim közül is többen ebbe az iskolába járnak, és reményeink szerint a többiek közül is fognak itt tanulni. Mindezeket látva, sokáig szeretném munkámmal iskolánk és a piarista közösséget szolgálni.

Kedves Árpi! Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velem gondolataidat! A továbbiakban is sikeres, jó munkát kívánok.

Nemes György tanár

A cikk a Váci Polgár 2021. júniusi számában jelent meg a PIAR ÉLET rovatban.

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo