Ádámok és Évák ünnepe - diákjaink újra a Nemzeti színpadán

A Nemzeti Színház ifjúsági programjai között fontos helyet foglal el az Ádámok és Évák ünnepe középiskolás játék. A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház ötödik éve adja át egy napra nagyszínpadát a diákszínjátszóknak. Idén a Magyar Kultúra Napján 256 budapesti és Budapest környéki diák Arany János 12 balladájának színpadi feldolgozásával ünnepelt. A középiskolás csoportok között ott volt a váci Piarista Gimnázium színjátszó köre is.

2017. szeptember 23-án, a Magyar Dráma Napján sorsolták ki, a résztvevő iskolák mely balladával foglalkoznak majd. Színjátszóinknak a Tetemre hívás című balladát kellett színpadra állítani. Ősz óta zajlott a próbafolyamat az iskolában Bartáné Győrfi Marianna tanárnő vezetésével és Horváth Lajos Ottó színművész, a Nemzeti Színház színészének mentorálásával.

2018. január 22-én 19 órától díszelőadás keretében mutatkoztak be az iskolai színjátszó csoportok. Az egymást követő rövid előadások végén egy négytagú, szakemberekből álló zsűri értékelte a játszó csoportokat. A zsűri elnöke A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója. A zsűri tagjai: Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja, Seregi Zoltán rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója és Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója volt.

Nagy élmény volt a diákokkal ünnepelni a Nemzetiben. Színjátszóink nagyon komoly munkát végeztek Bartáné Győrfi Marianna tanárnővel és Horváth Lajos Ottó művész úrral. Mennyi lelkesedés, áldozat, idő és fáradságos munka térül meg egy ilyen este, és lesz meghatározó élménnyé mindenkinek, aki részt vett a produkcióban! Milyen invenciózus, milyen komoly és értő interpretációja valósult meg a megadott Arany-balladának! Borzongatóan drámai, felkavaróan tragikus és részleteiben is hiteles játékot láthattunk. A nagyszerű egyéni alakításokat és a koherens közösségi játékot nézve még azt is elfelejthettük a nézőtéren, hogy az egész csak színház. Nem utolsó sorban elmondhatjuk, hogy diákjaink a Nemzeti nagyszínpadán játszottak, a legprofesszionálisabb színpadi technológiát élvezhették, Cserhalmi György és Rubold Ödön öltözőjében öltözhettek, azokon a folyosókon indulhattak a színpad felé, amelyen Sinkovits Imre, Törőcsik Mari is járt, valamint Oberfrank Pál lelkesítő reflexióját hallhatták. Köszönjük az élményt!

Kalász Ákos, igazgató

(Sajnos, a képek nem sikerültek jól.)

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo