Bécs – utunk a császárvárosba

Grandiózus paloták, hatalmas parkok, széles sétányok és szemet gyönyörködtető műalkotások – ezt vártuk az osztrák császárok híres fővárosától. De mi vált ebből valóra, s hogyan éltük meg ezt a különleges utat?

„A gyönyörű város, a német nyelv és a sokoldalú programok teljesen lenyűgöztek. Minden percét élveztem és még nagyobb motivációt szereztem.”

Matisfalvi Eper, 10. c

Május 21. és 23. között háromnapos városnéző-nyelvgyakorlati utazáson vettünk részt mi, a 10-es első-és másodiknyelves németesek Bécsben. Egyesek hátizsákkal, mások hatalmas bőrönddel felfegyverkezve vágtunk neki a túránknak vasárnap reggel. Három órás buszút után izgalommal telve érkeztünk a városba, majd ellátogattunk a Szépművészeti Múzeumba, ahol mindenki saját kénye-kedve szerint tekinthette meg a különböző kiállításokat. Ezután pedig városnéző-felfedező játékban, Schnitzeljagdban vettünk részt. Csapatokba oszolva minden némettudásunkat előbányászva s felhasználva küzdöttük magunkat végig a város különleges, eldugott nevezetességeit számunkra feltáró játékon. Metrózva, futva, osztrákokat (és véletlen külföldieket is) meginterjúvolva barangoltuk be Bécs központját: a Grabent, az Augustinerkirchét, az Operát és a Sacher kávézót is.


„Az út nagyon jól meg volt szervezve, tetszett, hogy megnéztük a fő látványosságokat kívülről és megismertük mi hol van.”

Tóth Emese Anna 10. a

Aznap este egy német nyelvű misén vettünk részt a bécsi piarista templomban, melyet Labancz Zsolt atya celebrált. A misén külön köszöntött minket, majd ezt követően bemutatta a templomot, freskóit és oltárait, illetve az ausztriai piarista-rendről is beszámolt nekünk. Sokaknak pozitív élmény volt, hogy értették a mise német szövegét, s Labancz atya is lelkesen fogadott bennünket.
„A misét nagyjából értettem, ez jó volt és meglepő volt, hogy milyen kevesen voltak.” Szmejkál Boróka 10. a
Hétfőn reggel a bécsi Bundesgymansium Wien 8-ba, a bécsi piarista (ma állami) gimnáziumba vezetett utunk, ahol magyar énekkel köszöntöttek minket az ottani 9-es diákok, akik szeptemberben minket látogatnak majd meg. Ezt követően párosával körbevezettek minket az iskolában, a pincétől a padlásig minden szegletet bemutatva nekünk. Majd lehetőségünk nyílt két tanórát megtekinteni, s beleélni magunkat az osztrák iskolai életbe. Sokunknak meghökkentő tapasztalat volt az itteni fegyelmezetlenség, s a tanárok iránti tisztelet – esetenként az irántunk táplált érdeklődés – hiánya. Megtanultuk hát kicsit jobban értékelni az otthoni rendet is.

„A nap jól indult a piarista iskolában. Nagyon aranyosan fogadtak minket. Jó volt az éneklés is oda-vissza. A két „körbevezetőnk” nagyon figyelmes volt. Megmutattak mindent, kérdeztem tőlük sokat. Az első óra amire beültünk elég szokatlan és kaotikus, a második már jobb élményként maradt meg.” Dobó Dorka 10. a
„Az iskolai programot nagyon élveztem, jó volt valamennyire használni a nyelvet.” Kóródi Borbála 10. a
Egy kis pizzázás után meglátogattuk a Hunderwasserhaust, a nagynevű osztrák építész-festő-filozófus egyik, múzeumként működő épületét. Az itteni német idegenvezetőnk, különleges bécsi dialektusával, sokak szívébe belopta magát, s sokan örültek, hogy mennyi mindent értettek. Ezután megtekintettünk más Hundertwasser épületeket is, majd Bécs ismert vidámparkjába, a Práterbe látogattunk. Mindenki szabadon fedezhette fel a különböző játékokat, hullámvasutakat és őrült magasságokban forgó gépeket. A kisgyerekkorba visszacsöppenve, felszabadultan töltöttük el itt időnket. Este pedig végre friss melegételt ehettünk a Práter környéki éttermek sokaságából válogatva.
„Engem teljesen lenyűgözött a Hundertwasserhaus meg a múzeum is. Bármelyikben szívesen laknék”

Dobó Dorka 10. a


„A Hundertwasserhaus és a múzeum is nagyon tetszett, szerintem nagyon különleges hangulata van ezeknek az épületeknek. A Prater kifejezetten jó élmény volt, nagyon élveztem.” Farkas Emese 10. a
„Nekem tetszettek az idegenvezetések németül, a múzeumokban és az iskolában is. Jó volt, hogy amit mondtak, annak a nagy részét értettem.”

Lieszkovszki Nóra 10. a


Harmadik és egyben utolsó napunkat a schönbrunni kastélyban kezdtük, ahol idegenvezetésen vettünk részt a Habsburgok nyári palotájának belső tereit s termeit megismerve. A szemfülesek itt is – mint Bécs más részein – felfigyelhettek a magyar vonatkozású emlékekre. A grabeni pestisoszlop aranyozott magyar címere, a kastély báltermének mennyezetén megjelenő Szent Korona, vagy épp a magyar grófi családok kiállított festményei bizonyították, mi is hagytunk nyomot Bécsett. Ezt követően bebarangoltuk a hatalmas, gyönyörű barokk kertet és mindenki megpihenhetett a hatalmas fák árnyékában, vagy elmerülhetett a rózsakert szépségében.
„A schönbrunni kastély és a kert is gyönyörű volt, jó volt, hogy hallgattunk hozzá kis információkat, történeteket”

Farkas Emese 10. a


Ezután a belvárosba visszatérve megtekintettük Bécs hatalmas gótikus templomát, a Stephansdomot. Majd a nap hátralevő részében, hazautunk előtt mindenki szabadon kereshette fel a számára legérdekesebb bécsi nevezetességeket, éttermeket, palotákat. Voltak, akik a zsidó-negyedet fedezték fel, mások a Savoyai Jenő palotájában, a Belvedereben töltötték délutánjukat, vagy a belvárosban barangolva ismerték meg Bécs eldugottabb templomait. Végül a minket épp elkapó nyári zivatar sem rontott a hangulatunkon.
Összegezve: rengeteg fantasztikus élménnyel és különleges tapasztalattal gazdagodtunk. Találkoztunk a bécsi kultúrával, a szórakozással és mindezt egy nagyon jó társaság fűszerezte meg kedves tanáraink, Ribényi Mónika tanárnő és Vass Ildikó tanárnő vezetésével.
„Én nagyon jól éreztem magam, de ugye én alapvetően nagyon kedvelem Bécset. (…) A csapattal is jó volt a légkör, és tök jó volt, hogy meg tudtuk magunkat értetni.”

Kürtös Mátyás 10. b
„Tetszett, hogy az idegenvezetések németül voltak, és jó volt azt tapasztalni, hogy szinte minden szót megértettem, habár kicsit fárasztó volt ennyit figyelni.”

Bagyal Dóra 10. a
„Nekem összességében tetszett a kirándulás. A programok, látnivalók mind érdekesek voltak, jól lett megválogatva. (…) Tudtunk szórakozni, művelődni, szép épületeket láttunk, beszéltünk németül.”

Mihajlik Hanga 10. a

Gyors Bence 10. b

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo