Brusznyai Árpádra emlékeztünk

A PAD vezetői, négy diák, Szabó Eszter iskolatitkárunk és Juhász Gábor tanár úr  január 13-án Veszprémbe utaztak, hogy részt vegyenek a Brusznyai-emlékműsoron.

Brusznyai Árpád 1924. június 27-én született, a tanulásban és a sportéletben is jeleskedett, görög–magyar történelem szakos tanári oklevelet szerzett Bécsben. Családját és őt magát is sok megaláztatás érte a kommunista rezsim 50-es éveiben. Az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott. Fiatal tanítványait nem engedte a fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. Fellépése révén viszont több, a városi felkelők által elfogott helybéli ÁVH-s és gyűlölt pártember menekült meg a lincseléstől. Ennek ellenére Brusznyait a megtorlás során egy koncepciós perben a népi demokratikus államrend erőszakos megdöntésére irányuló fegyveres összeesküvés szervezésével és népellenes bűncselekmények elkövetésével vádolták meg. Előbb „csak” életfogytiglani börtönbüntetésre, majd kötél általi halálra ítélték. Brusznyait 1958. január 9-én kivégezték, testét jeltelen sírba temették.

Az 1989–90-es rendszerváltás során Brusznyai Árpádot és mártír társait rehabilitálták.
Iskolánkban ápoljuk Brusznyai tanár úr emlékét.

Brusznyai Árpád-díj egyike iskolánk nagydíjának.

A Brusznyai Árpád Alapítvány minden évben emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal díjaz egy gimnáziumban végzett váci lakhelyű diákot Veszprém és Vác város mártírhalált halt tanárának emlékezete és szellemisége ápolásáért. A diák gimnáziumi tanulmányai során hitéletével és a latin nyelv kiemelkedő művelésével érdemli ki a kitüntetést.

 Az emlékműsorról a Veszprém-megyei Hírportál is beszámolt.

Köszönjük Somorjai Gábor öregdiákunk szervezését és Vác Városának utazáshoz nyújtott támogatását.

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo