« Vissza a suli oldalára
E-napló Felvételi, beiskolázás Elérhetőségek Alapítvány

Iskolánk hírei

Kalazancius - Egyetemista ösztöndíj 2018-19

Kalazancius ösztöndíj-pályázat FELHÍVÁS a 2018-2019. tanévre a Magyar Piarista Diákszövetség felsőoktatásban tanuló tagjai részére, 1.000.000 Ft keretösszeggel!

Sítábor Ausztriában

Kedvező áron színvonalas szállás, közismert sípályarendszer, mely kezdőknek, középhaladóknak, haladóknak egyaránt kitűnő síelési lehetőséget biztosít.

január
13.

Brusznyai Árpádra emlékeztünk

A PAD vezetői, négy diák, Szabó Eszter iskolatitkárunk és Juhász Gábor tanár úr  január 13-án Veszprémbe utaztak, hogy részt vegyenek a Brusznyai-emlékműsoron.

Brusznyai Árpád 1924. június 27-én született, a tanulásban és a sportéletben is jeleskedett, görög–magyar történelem szakos tanári oklevelet szerzett Bécsben. Családját és őt magát is sok megaláztatás érte a kommunista rezsim 50-es éveiben. Az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott. Fiatal tanítványait nem engedte a fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. Fellépése révén viszont több, a városi felkelők által elfogott helybéli ÁVH-s és gyűlölt pártember menekült meg a lincseléstől. Ennek ellenére Brusznyait a megtorlás során egy koncepciós perben a népi demokratikus államrend erőszakos megdöntésére irányuló fegyveres összeesküvés szervezésével és népellenes bűncselekmények elkövetésével vádolták meg. Előbb „csak” életfogytiglani börtönbüntetésre, majd kötél általi halálra ítélték. Brusznyait 1958. január 9-én kivégezték, testét jeltelen sírba temették.

Az 1989–90-es rendszerváltás során Brusznyai Árpádot és mártír társait rehabilitálták.
Iskolánkban ápoljuk Brusznyai tanár úr emlékét.

Brusznyai Árpád-díj egyike iskolánk nagydíjának.

A Brusznyai Árpád Alapítvány minden évben emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal díjaz egy gimnáziumban végzett váci lakhelyű diákot Veszprém és Vác város mártírhalált halt tanárának emlékezete és szellemisége ápolásáért. A diák gimnáziumi tanulmányai során hitéletével és a latin nyelv kiemelkedő művelésével érdemli ki a kitüntetést.

 Az emlékműsorról a Veszprém-megyei Hírportál is beszámolt.

Köszönjük Somorjai Gábor öregdiákunk szervezését és Vác Városának utazáshoz nyújtott támogatását.

 

blog programajánló | Tovább a programokhoz
Újabb szép eredmények a Kids Atlétika versenyen

2018. április 21-én szombaton a leány csapat rész vett a Budapesten megrendezésre kerülő Kids atlétika versenyen. Sok szép eredménnyel zárult a nap.

Králiky

Ismét sítúra a Felvidéken!

Figaro 2. 0

Operába a PAD-dal!

Design: Unicial Program: Florka