Dobogós helyen a Kitaibel Pál versenyen

Nagyon büszkék vagyunk Uracs Zsuzsanna 10.C osztályos tanulóra, aki országos 3. helyezést ért el a 41. Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny döntőjén, Mosómagyaróváron, melyet október 4-6-án rendeztek meg.

A versenyt az Agrárminisztérium hirdeti meg minden évben, az Oktatási Hivatal Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara – Mosonmagyaróvár, valamint a TermészetBÚVÁR magazin szervezésében.
A verseny célja, hogy a tanulókat környezetük önálló megfigyelésére és kutatással gazdagított tanulmányozására ösztönözze. Kiemelkedő érdeme a versenynek, hogy a tanulók és a tanárok közös tevékenységét – az önálló megfigyelés igényével – széleskörű kapcsolatokra, folyamatos olvasásra, tájékozódásra építi, a szomszédos országok magyar anyanyelvű középiskolásainak bevonásával - írta a  természettudományi munkaközösségünk.

Uracs Zsuzsanna (10.C) pedig a következőket mondta a versenyre való felkészülésről:
"A Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyre már tavaly ilyenkor kezdtem el készülni, ugyanis először az iskolai fordulón kellett továbbjutni. Szinte mindent, amiből fel kellett készülnöm megtalálhattam egy külön honlapon (http://www.kitaibelverseny.hu/)
A verseny anyaga néhány természetbúvár cikket (a 2018-as év élőlényeit - az év madara, fája, vadvirága, gombája, emlőse, rovara, hala, hüllője) és Kitaibel Pál életét ölelte fel. Sikerült bejutnom a megyei döntőbe, oda nem kellett az eddigieknél többet megtanulnom, csak még jobban tudni az eddigieket.

Az országos versenyre bejutva újabb cikkeket kellett megtanulnom, projektmunkát, felméréseket csináltam és az egyik kedvencem: meg kellett tanulnom 200 állat és 200 növény nevét latinul, képekkel. Ezt a részét nagyon szerettem. A verseny Mosonmagyaróváron került megrendezésre, ahová apukámmal és Antal Jánosné tanárnővel mentem.
A verseny 3 részből állt: fajfelismerés, írásbeli teszt és az 5 perces kiselőadás, ahol 94-94 és 90 pontot szereztem (max. pontszám mindhárom feladatnál 100 volt), és ezzel 3. helyezést értem el.

Azért indultam ezen a versenyen, mert amikor meghallottam, hogy miből kell felkészülni, megdobbant a szívem és éreztem, hogy ezt meg kell próbálnom, mert ez az, amit tényleg szeretek. Az állatok és a növények. Tulajdonképpen az állatok mindig is jobban vonzottak, de a versenyre való felkészülés közben jöttem rá, hogy milyen csodálatos világ van előttem, ami mellett sokszor csak elsiklok, pedig ha megállnék és körülnéznék sok apró csodában lenne részem.
Mindenképp nyertem és nem azért mert sikerült elérnem a 3. helyezést, hanem azért, mert olyan tudást szereztem, amire mindig büszke leszek."

Köszönjük Csorba László és Deákné Csete Zsuzsanna felkészítő munkáját, valamint Antal Zsuzsa tanárnőnek a kísérést!

Fotó: a mosómagyaróvári információs portál

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo