Dr. Inczédy János emlékkiállítás megnyitó

2024. április 30-án dr. Inczédy János életére és tudományos munkásságára emlékezve egy állandó kiállítás nyílt a róla elnevezett teremnél, a kémikumnál.

A megnyitón Kalász Ákos igazgató úr köszöntötte a jelenlévőket és a meghívott vendégeket.

Tisztelt vendégeink, kedves tanár kollégák, kedves diákok!

Ki ne szeretne híres és ismert lenni? Úgy tűnik, nincs határa a kitűnni vágyásnak: egyesek nem haboznak sem jó hírnevüket, sem egészségüket, sőt életüket sem kockáztatni néhány percnyi ismertségért. Celebritás, azaz híresség akar lenni sok-sok embertársunk. A latin celeber, celebris jelentése: ünnepelt, híres. Most mi is egy hírességet ünneplünk, aki viszont egész életében kerülte a feltűnést, csupán szerényen és csendesen dolgozott. Inczédy János nevét a kémia tudományában világszerte ismerik. Hogyan érte el ezt? Hát úgy, hogy tette azt, amire neveltetése, családja, tehetsége és hite késztette: tanult, kutatott, dolgozott és tanított.

Köztiszteletben álló váci família négy gyermeke közül harmadikként született 1923-ban. Édesapja dr. Inczédy-Meiszner János Vác városának polgármestere, anyai nagyapja pedig dr. Feysinger Lajos, Vác közjegyzője volt. Szülői háza, az Inczédy-Freysinger ház a mai Karacs Teréz kollégium épülete helyén állott, melynek kapujába kiállva egyenesen a székesegyház keresztjére és a piarista gimnázium bejáratára láthatott. Egész életét ez a hármas jellemezte: a biztos családi háttér, a hit és a tudás. E három támasza segítette a tudományos élet csúcsaira vezető úton is.

Milyen volt piarista diákként Inczédy János? Olyan szorgalmas, jó tanuló, akit ma Kalazancius-díjra

terjesztenénk fel. Tagja volt az iskolai énekkarnak, a cserkészcsapatnak, és a Calasanctius- önképzőkörnek. Szívesen kerékpározott, kirándult a környéken. Osztálytársaival 1941-ben jótékonysági gyűjtést rendeztek az árvízkárosultaknak. Kitüntetéssel érettségizett. Semmi különös, mondhatnánk, csak csendben tette a kötelességét. Az 1951-es évtől már a Budapesti Műszaki Egyetem tanársegédje, később tudományos tanácsadója. Ne feledjük: ez a korszak a legvadabb személyi kultusz időszaka volt, és Inczédy Jánost – mint volt piarista diákot, hívő embert – minden bizonnyal ideológiailag megbízhatatlanként tartották számon.

A tudására azonban az akkori politikai hatalomnak szüksége volt. 1970-től a Veszprémi Vegyipari Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára lett, ahol nemzetközileg is elismert eredmények születtek. Az egyetemnek 1980-81- között rektora volt. Szakterülete az ioncserélők és alkalmazásuk. Hol alkalmaznak ioncserélőket? A témáról a kiállított tablókat olvasva többet is megtudhattok. Tudományos munkájának számos, nemzetközi visszhangot kiváltó eredményét könyveiben tette közkinccsé. Alapműnek számító tankönyveiből vegyészek generációi tanultak, volt olyan, melyet öt nyelven adtak ki. Egyetemi oktatóként nagy szeretettel tanította fiatal kollégáit és az egyetemi hallgatókat. Élete alkonyán gondolatait a hazai tanulóifjúságnak ajánlott könyvben foglalta össze. Ebben mindenkihez szólt, aki az élet igazi értelmét és örömét kívánja megismerni. Összefoglalta aggodalmait a világunkat fenyegető végletes válságok, embert pusztító kataklizmák miatt. Végső következtetése: csak a hit ereje és igazsága mentheti meg világunkat, teheti boldoggá életünket és az emberiség jövőjét. Soha időszerűbb gondolatot, soha fontosabb üzenetet!

Kedves egybegyűltek! Íme, egy 20. századi híresség életútja. Nincs benne semmi kirívó, botrányos esemény. Dolgozott csendben és szerényen, tette a kötelességét. Ennek lett eredménye ismertsége, elismertsége, hírneve. Ezért állunk most a váci piarista gimnázium Inczédy Jánosról elnevezett kémia laboratóriuma előtt, és ünnepeljük életét, munkásságát. Tanulóinkat arra bíztatom, higgyenek magukban, a csendes, kitartó munkában, mely ha rátermettséggel, tehetséggel párosul, ilyenfajta ismertséget, hírnevet eredményezhet.

 

Végezetül köszönetet mondott a kiállítás létrejöttéhez nyújtott támogatásért Inczédy János fiának, Inczédy Györgynek, valamint a veszprémi Pannon Egyetem Kommunikációs Főosztály munkatársainak, dr. Horváth Ferencnek, Vác Város Levéltára igazgatójának, Cservenák Péternek, a váci Forte Fotoklub elnökének, valamint a titkárság dolgozóinak és a műszaki munkatársaknak.

,,A Föld és az emberiség boldogabb világának megvalósításához pedig nem
kellene más, csak az, ami a Biblia legelső könyvének lapjain is megtalálható.”
Idézet dr. Inczédy János: Hitünk és a világ című könyvéből.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját Bese Boróka, Mokos Júlia és Szerencsés Bori 9.c  osztályos diákjaink citerával és tekerőlanttal kísért népdalcsokra  indította. Köszönjük Horváth Tamás tanár úrnak a felkészítést.

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo