Elballagtak

Idén - a szokásoktól eltérően - május 28-án került sor a végzős diákok ballagására. Az időpont eltért a megszokottól, de az ünnep a kialakult rendben zajlott.

A 11. évfolyamosok kora reggel óta díszítették az iskolát (folyosókat, termeket), hogy külsőleg is széppé tegyék az ünnepet.

A déli harangszó után a három végzős osztály a kistornateremből elindulva bejárta az iskolát és dalaikkal bezengték a folyosókat az alsóbb évfolyamosok sorfalai között vonulva.

Búcsúzóul mindegyikük egy szál fehér rózsát kapott.

A piarista templomba az utcán keresztül vonultak át.

A templomban először Kalász Ákos igazgató úr mondott ünnepi beszédet. Habár a hozzátartozóknak nem volt lehetőségük bejönni az iskolába, a templomba az ünnepségre, de online tudták követni a templomi eseményeket (amely ITT visszanézhető).

Igazgató Úr a "Ne a kátyút, hanem az utat nézzétek!" mondat köré építette a beszédét, amelyet Bátor Botond egykori pálos tartományfőnök úrtól vett kölcsön, aki ezekkel a szavakkal indította útnak a motoros zarándokokat. "Bölcs ez a mondás, amelyet a gyakorlott túrázók már most is értenek. Ha ugyanis folyton a kátyún tartjuk a szemünket, az valahogy titokzatosan bevonz, és előbb utóbb benne találjuk magunkat! Ez a tapasztalat." Majd felidézte a most ballagók elmúlt másfél évének nem szokványos pillanatait, a szalagtűzések rendhagyó megvalósulását. Beszélt a szép életről, az összefogás, az együttmunkálkodás nagyszerűségéről. És az alábbi szavakkal bíztatta a végzősöket: "a életetek zarándokút lesz! Jobb zarándokolni az életben, mint egyszerűen csak leélni azt! Más minőség, más ígéret és más remény!" (a teljes beszéd:  ballagas_2021ka.pdf)

A ballagók nevében Fornay Margit (12.A) búcsúzott, aki nem akart "szépen hangzó és helyenként kétes igazságalapú" beszédet mondani, hanem készített egy évfolyamkérdőívet, amit statisztikailag kielemzett, és levonta a következtetéseket, milyen érzelmekkel, hogyan búcsúznak diáktársai. Humorral fűszerezett őszinteséget sugalltak szavai. Az egyik végzős kis versikéjével zárta búcsúszavait:
Eljött a búcsú perce,
Hihetetlen! Már ballagok!
Jó iskolám búcsút mondok.
Elszállt nyolc év,
De nem múlhat el nyomtalan,
Mert arra, amit tanultam építhetek biztosan.
(a teljes beszéd:  ballagasi_beszed_fm.pdf)

Végül Szesztay Ajnácska Éva (11.A) szólt a végzősökhöz, aki az egész iskola nevében köszönt el az idei ballagóktól, akik "mindig különlegesek". Azzal a hasonlattal élt, hogy "űrhajó(so)k" lettek. Nagyobb önállóság, saját vélemény, gondolatok, célok, értékrendszer, és ezeket a Gimnáziumból megkapott jó alapokhoz kapcsolta. Reményét fejezte ki az iránt, hogy nem felejtik el az iskolát: "kiröppenve a pepita folyósók közül, megszépült emlékekkel gondoltok majd vissza a zsibongó ebédlőre, és a misék csendjére, a tanórákra és a szünetekre, hétköznapokra és ünnepekre, tanárokra és diákokra". 
(a teljes beszéd:  ballagtato2021_sza.pdf)

Ezután a szentmise következett, amelyet Balla János atya celebrált. Az Atya a prédikációját József Attila Eszmélet című verséből vett idézettel kezdte: 
Akár egy halom hasított fa,
hever egymáson a világ,
szorítja, nyomja, összefogja
egyik dolog a másikát
s így mindenik determinált.
Készszerpályának nevezte ezt az évet, és arról beszélt, hogy az online világban is lehet becsületesen élni, "csak nem próbáltuk eléggé". A társadalom, amelybe most belépnek a fiatalok "szétesett, széthullott, törődött, darabjaira hullott",  de a feladat adott, hogy ennek a generációnak kell összeraknia ezt a világot.  Wágner operjának, a Ring ciklusnak a főszereplőjét, Siegfriedet hozta fel példának arra, hogy mindnyájuknak meg kell kovácsolniuk a saját kardjukat. De a kérdés, hogy ki mit csinál vele azután? Majd beszélt a királyi erényekről, a szeretet rendjéről, a család fontosságáról. Arra bíztatta a fiatalokat, hogy ne vegyüljenek el, "ne rontsák hozzá magukat a vulgushoz". Mik a jó király tulajdonságai? Szabad, mindig a jobbat választja, bőkezű, gazdag, adakozó, bölcs... Jótanácsként ezt adta: "Műveld magad és a lelked! " Jézus szavaival pedig felhívta a figyelmet:  "akire sokat bíztak, attól többet követelnek". 

Ezt követően az aulába vonultak az osztályok, majd onnan ünnepélyesen kiballagtak a DOM térre a szülők, rokonok nagy örömére.

 


Iskolánk média csapata egy rövid videós összefoglalót is készített:
Forrás: ITT

További fotók a Fotógalériában.

Fotók: StonehillB, Ókovács Benedek, Manczúr Mátyás

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo