Hamvazószerda

Február 14-én (szerdán) az 1. órában lesz szentmise a 8.a, 9/Ny, 9.abc, 10.abc, 11.b és 11.c osztálynak;
a 3. órában az 5.a-7.b, a 8.b, a 11.a és a 12.abc osztálynak. Az osztályokat az egyébként nekik órát tartó szaktanárok, illetve - lehetőség szerint - az osztályfőnökök kísérik.

 

HAMVAZÓSZERDA a nagyböjt első napja. Időpontja Húsvét előtt hat-héttel van.

Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap (a Nagyböjt). Mivel a régi böjti gyakorlat a Nagyböjt idején teljes hústilalmat írt elő a híveknek, ezért a Hamvazószerda előtti keddet a népnyelv Húshagyókedd-nek, a Feltámadás ünnepét pedig Húsvét-nak (= húsnak ismételt vétele) nevezte el. Ma a szigorú böjt csak Hamvazószerdán és Nagypénteken kötelező.

Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg). A hamvazó pap közben figyelmeztet: "Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!". A hamu az elmúlás természetes jelképe

A nagyböjt a bűnbocsánat szentségéhez járulás ideje. Régen ekkor kezdődött a hittanulók felkészítése a keresztségre és a hívek általános bűnbánati ideje.

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo