Hamvazószerda - megkezdődött a nagyböjt

A hamvazószerda a nyugati kereszténységben a farsangi időszak vége, és a negyven napos böjt, bűnbánati időszak kezdő napja, a húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap (a szombatokat is beleértve), tehát mozgó ünnep. 2019-ben március 6-dikára esik.

Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a 12. századtól az egyházi szertartás része lett (hamvazkodás), mivel II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon.

Hamvazószerdán – elsősorban a katolikus egyházban – szentelt hamuból (melyet az előző évi virágvasárnapi körmeneten használt barka elhamvasztásával készítenek) keresztet rajzolnak a hívők homlokára, az alábbi mondat kíséretében: „Emlékezz ember, porból vagy és porrá leszel”.

A mai napon délelőtt 3 szentmise keretében (évfolyamonkénti előzetes beosztás szerint) az iskola tanulóinak, tanárainak, munkatársainak lehetőségük volt arra, hogy szentmisén való részvételükkel megkezdjék a nagyböjtöt. Ne csak bűnbánattal, lemondásokkal, de még inkább jócselekedetekkel készüljünk a húsvétra!

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo