Hulladékhasznosítási-üzemlátogatás

Május 16-án csütörtökön piarista különítményünk (15 + 2 fővel/ Deákné Csete Zsuzsanna tanárnő és Várkonyi Ádám tanár úr vezetésével) meglátogatta a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet a XV. kerületben, Rákospalotán.

Látogatásunk során betekintést nyerhettünk az üzem működésébe. Ebben az üzemben kerül végső megsemmisítésre Budapest kommunális hulladékának 60%-a. Az üzem körbejárását érdekes tájékoztató előzte meg, ahol sok fontos információt tudhattunk meg mind az üzemről, mind magáról a beérkező és az ott kezelt hulladékról. Az üzembe érkező hulladék elégetése során keletkező hő nagyrészét télen főként a környező városrész távfűtésére használják, míg nyáron elektromos árammá alakítják át.

A hulladékhasznosító üzemben velünk tartott egy szlovák diákcsoport is. Némi eszme- és tapasztalatcserét folytattunk, melynek során megtudtuk, hogy náluk hogyan működik a szemét összegyűjtése, sőt még azt is, hogy az iskolájukban ők is szelektíven gyűjtik a hulladékot. A komposztálást az ő iskolájukban szintén megvalósították már.

A gyár meglátogatása mindannyiunk számára hasznosnak bizonyult!

A program a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társaság "Circular economy" (SKHU/1601/4.1/290) című, a körkörös gazdaságot bemutató és a szelektív hulladékgyűjtést támogató projekt keretében valósult meg.

Szöveg és fotók: Sipos Boglárka (11.A)
Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo