« Vissza a suli oldalára
E-napló Felvételi, beiskolázás Elérhetőségek Beiratkozás
augusztus
12.

Hamarosan elkészül Kornis Gyula köztéri szobra a Piarista Gimnázium előtt

Szeptember 2-án a tanévnyitó szentmise után leplezzük le és adjuk át Kornis Gyula piarista szerzetes bronzszobrát. A szobrot Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas művész készíti.

Kornis Gyula (1885-1958) Vácott és Kecskeméten járt Piarista Gimnáziumba, majd 1939-ig piarista szerzetes, paptanár volt. Filozófus, egyetemi tanár, egyetemi dékán, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, majd elnöke is volt. Kultúrpolitikus, államtitkár, a Trianon utáni Magyarország kulturális megújulásának egyik kiemelkedő alakja, meghatározó motorja. Keresztény-konzervatív-nemzeti gondolkodása zsinórmértéke volt a korabeli oktatási törekvéseknek, reformoknak.

A szobrot Juha Richárd debreceni Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készíti, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány finanszírozásával valósul meg. A szobor alapját munkatársaink készítették, a szobor környezetét Vác Városának Önkormányzatával közösen rendezzük. Köszönjük áldozatos segítségüket.

A szobor átadására szeretettel várunk minden érdeklődőt 2019. szeptember 2-án, hétfőn 10:00-kor a gimnázium főbejáratához.

KORNIS GYULA

1885-1958

“A KULTÚRA A NEMZETI MEGÚJULÁS ALAPJA.

AZ IGAZI MŰVELTSÉG A KICSISZOLT ÉRTELEM ÉS

AZ ÖNMAGÁT A KÖZÖSSÉG ÉRDEKEINEK

ALÁRENDELNI KÉPES AKARAT.”

Képek az alkotás folyamatáról:

 Az agyagminta elkészült

Az öntés negatívjához készül a samott-alak

 A könyv Kornis attribútuma az agyagminta részletén

 Munkatársaink a szobortest alapját készítik

 

 

blog programajánló | Tovább a programokhoz
Králiky

Ismét sítúra a Felvidéken! Február 2019. február 8-10.

Piarista ifjúsági csoportok

Piarista kötődésű ifjúsági csoportok indulnak az iskolában azoknak, akik közösségre, barátokra, őszinte beszélgetésekre és a hit megélésére vágynak.

Tánctanítás-tánctanulás

Táncolj! Tiéd a színpad!

Design: Unicial Program: Florka