Restifecske zenekar koncertje

 A költészet napja alkalmából a Restifecske zenekar adott koncertet diákjainknak.

 

Az előadás után még  egy kis beszélgetésre is szakítottunk időt. Dudás Demeter, Dudás Bertalan, Zelei Dániel öreg diákjaink és Kormos-Mayer Bálint a zenekar tagjai. Őket kérdeztük.

A zenekar neve Restifecske, honnan jött az ötlet?

Bálint: - Ezt még sosem kérdezték… A Messenger-csoportunk úgy indult, hogy neveket dobáltunk be, és szinte egyből nemet mondtunk mindegyikre. Legalább 200 ötlet vetődött fel, és ott már valahol felmerült a Restifecske a sok vicces név között.

Dani: - Ami miatt bedobtam, a fecske valahol egy népi motívum, ebből indultam ki. Az első számaink kifejezetten népies háttérre épült, a resti pedig ennek az oldása, igyekeztünk ezzel megszólítani minél több embert, és igazodni a mai együttes nevekhez, de mégis picit megtalálni saját önállóságunkat. Talán a közös élmények, amit a restikben töltöttünk... De nem játszunk rá…

Mióta áll fent ez a formáció?

Dani: - Ez is érdekes, mert először Bálint és Berci álltak össze, álltalában pályázatok előtt pár nappal.

Bálint: - Én pont lebetegedtem, és Dani segített be.

Berci: - Négyen egy jótékonysági rendezvényen léptünk fel Arlón, egy Borsod-Abaúj-Zempén vármegyei kis faluban, ahol nehéz és szegény sorsú gyerekeknek játszottunk. Tulajdonképpen ez volt az egésznek a nyitánya, ez a májusi délután tekinthető megalakulásunknak.

Dani: - Előtte már több éve beszéltük már az összeállást. Viszont nekem Bálint olyan volt, mint Columbo felesége, hallottam róla, tudtam, hogy az együttes tagja, de sose láttam.

/Bertalan és Demeter testvérként tagja a zenekarnak. /

Demeter: - Hat évet ütőztem, és így kézenfekvő volt, ha kell egy kis ritmusszekció, akkor bevesznek.

Az ének, a gitár hogyan lett kijelölve, hogy ki melyik fronton lép fel?

Bálint: - Azt gondolom, ebben is műhelymunka van. Valamikor egyikünk, valamikor másikunk hoz egy dalt, a többiek pedig hozzátesznek valamit, amit szeretnének. Van, amikor konkrét elképzelés van, "elrontjuk" úgymond a dalt.  Így  nemcsak vers feldolgozások születnek, hanem a saját versek feldolgozásai is.

Dani: - Berci és Bálint rakta össze az első számokat, szerettem volna bővíteni a repertoárt, bedobáltam a verseim, azokat én éneklem. Ha valamelyikünk hoz számot, hozzá írja a dallamot, és aki a zenét szerzi, az el is énkli.

Berci: - Nincs is frontembere a zenekarnak.

Vita van, mi maradjon, mi nem?

Demeter: - Nyilván, de vér még nem folyt.

Bálint: - Intelligens vitáink vannak.

Milyen gyakran van fellépés?

Dani: - Szeretnénk a fellépések számát növelni. Két éve, amikor összeálltunk, nem kezdtünk bele, hogy építsük magunkat, ezt nagyon tudatosan decemberben határoztuk el.  Azóta túl vagyunk egy nagyobb fellépésen, Verőcén is zenéltünk a Zsengélőben, holnap szintén egy iskolában játszunk, volt két lakásmuzsika baráti társaságnak, és május 7.-én a Három Holló-ban lesz egy nagyobb koncertünk.

Demeter - Ahova szeretettel várunk mindenkit!

Milyen érzés volt ide a Piarista Gimnáziumba visszajönni?

Dani: - Nagyon felemelő és izgalmas volt.

Berci: - A Piaros éveinkben. hárman mi öregdiákok, sokat voltunk ezen a színpadon…Mester és Margarita , Hamlet, József Attila-est. Nagyon jó érzés újra itt lenni.

A diákok bekapcsolódtak az éneklésbe. Milyen érzés volt? 

Demeter: - Az volt a legjobb!

Berci: - Én elolvadtam, szépen felcsendültek a hangok, tisztán énekelt mindenki.

Demeter: - Szerintem megérezték ennek a versnek a zeneiségét, Weöres Sándor képes erre, mi pedig a közvetítői voltunk.

Meg lehet oka az is, hogy ti vagytok a kapocs, hogy ti is ide tartoztok, innen indultatok…

Dani: - Szerintem ez átjött nekik is. Nagyon jó érzés, hogy ennyire jó fej közönségünk volt.

Berci: - Nehéz megénekeltetni egy közönséget, főleg, ha egy friss zenekar vagy, mert nem ismerik még a dalokat, pont ezért volt nagyon jó, hogy ez itt mégis sikerült elsőre.

Nagyon köszönöm a beszélgetést, és örülök, hogy ti is feltöltődve, és örömmel mentek tovább.

Köszönjük, hogy itt voltatok!

Mi is nagyon köszönjük!

Dani: - Itt is szeretnénk megköszönni Igazgató Úrnak és a Piarista Gimnáziumnak hogy lehetőséget biztosított erre a koncertre.

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo