Komposzt-projekt

2018 decemberében keresett meg két tizenegyedikes diák, Sipos Boglárka (Bogyó) és Téglás Kamilla egy ötletükkel, kezdeményezésükkel. Alakítsunk ki iskolai komposztálót az ebéd utáni zöld hulladék (banánhéj, almacsutka...) kezelésére.

A kezdeményezést örömmel hallottuk és boldogan segítjük. Január 8-án a helyi vezetők (műszak, gazdaság) mellett egy komposztálásban jártas szakértő bevonásával folytattuk a közös gondolkodást a diákokkal. Célunk, hogy a projektgazda két kezdeményező diákunk sikerrel járjon, s tavaszra megvalósuljon a komposzt gyűjtése. Számos kérdést kell tisztázni, új szokást kialakítani, kultúrát formálni ahhoz, hogy a kezdeményezés valóban sikeres legyen. A rendszeres projekttalálkozók ezt szolgálják majd.

 

• Hol keletkezik zöld hulladék az iskolában?
• Hogyan gyűjtjük a zöld hulladékot? (Hol? Ki?)
• Hova kerül a komposztáló, hol komposztálunk?
• Hogyan kell gondozni a komposztot?
• Hogyan tudjuk hasznosítani a komposztot?

…és ezekhez hasonló kérdésekről gondolkodtunk. A projekt persze (ahogy lenni szokott) hógörgetegként növekszik. A beszélgetésünkben hamar eljutottunk a kérdés kiszélesítéséhez. Hogyan kapcsolódna ez a projekt a fenntarthatóság kérdéséhez, a szemét túltermeléséhez, az iskola „zöldebbé” tételéhez. Ebben az irányban is folytatjuk a közös gondolkodást!

Bátorítunk, gondolkozz saját projektben! Szeretnénk, ha az iskolában egyre több olyan projekt lenne, amit ti, diákjaink kezdeményeztek. Álljatok valami élére, gondolkozzatok felelősségeteket megélve, az iskolát és egyúttal a világot is alakítva!

A projektcsapat:

jobbról balra: Téglás Kamilla 11. A, Sipos Boglárka 11. A, Hanák Ferenc műszaki vezető, Szvitacs Eszter környezetgazdálkodási agrármérnök, Pintér Gáborné gazdasági vezető, Kalász Ákos igazgató

Hajrá, lányok!

Kalász Ákos igazgató

 

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo