Látogatás a Székesegyházi Kincstárban

A 11.A osztállyal meghívást kaptunk Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény időszaki kiállításának megtekintésére.

Mürschberger Zsuzsanna kulturális örökség szakember tartott nekünk előadást Althann Mihály Frigyes váci püspökről és a kor történelmi, művészeti eseményeiről.

Althann Mihály Frigyes filozófiát és teológiát végzett, grófi származású váci püspök volt, aki nagy figyelmet fordított a szegények helyzetére. Gondozásukban tevőlegesen is élen járt, fellépett a papság egyes képviselőinek visszaéléseivel szemben. Visszaszerezte az egyházmegye templomait, fő szorgalmazója volt Nepomuki Szent János szentté avatásának, elkészíttette Vác város térképét és telekkönyvét, szemináriumot építtetett, és ha szükséges volt, erélyesen fellépett a nép védelmében a király jogtalan intézkedései ellen – hosszan sorolhatnám. Kormányzása idején a plébániák számát 34-ről 59-re növelte. Vác püspökévé 1718. január 4-én nevezte ki XI. Kelemen pápa, majd 1719-ben bíborossá kreálta. III. Károly magyar király pedig római követté, majd nápolyi alkirállyá nevezte ki.
Althann Frigyes és unokaöccse, Althann Mihály Károly közel négy évtizeden át irányították a váci egyházmegyét. Származásuk, családi összeköttetéseik mellett római tanulmányaik nagyban gyarapították azt a nemzetközi kapcsolatrendszert, amelynek működtetésével a püspökség az akkori Európához sok szálon át kötődött. Vác városának 18. századi újjászületése nagyban nekik köszönhető. Építkezéseik révén a városképet maradandóan formálták.
Legnagyobb „hagyatéka” a jótékonysága és bátorsága, amivel mindig kiállt a katolikus hit védelmében, valamint a szegények és elnyomottak mellett. A szívében élő Mária-tiszteletet elhozta a korabeli Vácra. Rómából hozott műveltségéről, széles körű diplomáciai tapasztalatáról mindenkor tanúságot tett. Életét a hit védelme és a hűség jellemezte. Őrizzük és ápoljuk az építészeti és képzőművészeti hagyatékát, mégis a legnagyobb érték, az erkölcsi példamutatása.

A Gyűjtemény őrzi és bemutatja az egykori váci Székesegyházi Kincstár műtárgyait, és az egyházmegye területén lévő templomokból származó művészeti kincseket. A Gyűjtemény otthona a Vác főterén álló, egykori Nagypréposti palota.

Szöveg és fotó: Győrffy-Kovács Adrienn

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo