Legyen boldog tanévetek!

Szeptember 1-én megkezdődött a 2022-23-as tanév. A Piárban hagyományosan Veni Sancte-vel - Szentlélekhívó szentmisével kezdtük meg az új tanítási időszakot.

Ismét két helyszínen, különválasztva tudtuk megtartani ezt a szép ünnepi kezdetet. A kisgimnazisták a Fehérek templomában, a nagyok a Piarista templomban vehették részt az eseményen. 

Mindkét templomban először Kalász Ákos igazgató úr köszöntő szavait hallgatta meg az iskola diáksága és tanári kara. Különleges tisztelettel és szeretettel köszöntötte a nálunk iskolát kezdő 5. és 9.  évfolyamosokat, valamint a becsatlakozókat. Az új osztályfőnökök: Tobisch Adrienn (5.a), Szeri Eleonóra (5.b) tanárnők és Chován István (9.ny) tanár úr. 


Fotó: Ókovács Benedek/ Konstans

Hegedűs Éva tanárnőre megrendülten így emlékezett: Váratlanul, tragikus hirtelenséggel vesztettük őt el. Pár hete még Máltáról írt, ahová egy továbbképzésre utazott angolt tanulni. Hegedűs tanárnő, vagy ahogy mi és családja is szólította: Vica szerette hivatását, szerette az iskola világát, a fiatalokat, az irodalmat, a művészeteket. Profi sportolóként évtizedeken át kosárlabdázott. Mestertanárként mint pedagógiai szakértő és érettségi elnök is dolgozott. Három évet tanított magyartanárként és prefektaként iskolánkban. A könyvtári irodalmi estek szervezője volt. Sajátos karaktere, fanyar humora, határozottsága és vagánysága nyomot hagyott abban, akivel csak találkozott. Szenvedélyesen szeretett olvasni, utazni és élni.
Drága Vica, nélküled kezdjük ezt a tanévet. Szeretettel és imával gondolunk Rád!

Felelevenítette a nyári táborok, kirándulások, osztályprogramok, zarándoklatok örömteli pillanatait, a szép sporteredményeket: Sellyei Csanád, Aradi Bátor, Aradi Álmos… Európa-bajnoki 7. hely maraton távon, országos bajnoki első helyek, dobogós eredmények, világbajnoki kvalifikáció... Egy másik piarista öregdiákunk, Kőhalmi Emese is Európa- és világbajnok lett sportágában, a kajak maratoni távján 5000 m-en. 


Fotó: Ókovács Benedek/ Konstans

A körülöttünk zajló sokféle bizonytalanságra is felhívta a figyelmet, de hálaadásra szólított, hogy tudjuk értékelni azokat a jó, biztonságos és szeretetteljes dolgokat, amelyeket talán nagy természetességgel fogadunk, pedig nem azok. 
Azt kívánta: Legyen boldog a tanévünk! Tudj örülni mindannak, amit az iskola adni tud neked, amit tanáraidtól és társaidtól kapsz, örvendeztessen meg! Légy boldog azokkal, akik körbevesznek! Örülj az osztálytársaidnak, évfolyamtársaidnak és iskolatársaidnak! Köszönd meg nekik, hogy vannak! És légy hálás tanáraidnak, akik kitartanak hivatásuk mellett minden terheit tudatosan vállalva. Tisztelettel fejezzétek ki hálátokat feléjük! Értetek dolgoznak, önzetlenül építenek benneteket. 

A szentmisét Vass Bálint SP atya mutatta be. Beszélt az evangélium alapján a Pétert Jézushoz vonzó félelemről, a keresztényüldözés okozta rettegésről, majd szentbeszédében az iskola ez évi jelmondatát "bontotta ki": Ti vagytok a föld sója. (Mt 5,13)  A jelmondat kezdőbetűiből 5 tulajdonságra hívta fel a figyelmet, felelevenítve a nyári túrák történéseit: T, mint tisztelet - észrevenni azt a többet, a titkot a másikban; V, mint világosság - vegyük észre a Gondviselés működését; K, mint közösség; F, mint fegyelem és S, mint szolgálat - próbáljuk meg teljesíteni a másik kívánságát. Végül összefoglalva így fogalmazott: Ha a másikat tudod tisztelni, akkor tudod szolgálni. A közösség magától épül, ha a többi ott van velünkLegyetek szeretettel egymás iránt! Szolgáljatok szeretetben! 


Fotó: Ókovács Benedek/ Konstans

A szentmisén iskolánk énekkara teljesített szolgálatot Horváth Tamás vezényletével, orgonált Kovács Balázs kántor. Köszönjük nekik!

A Fehérek templomában az Igazgató Úr beszédét Horváthné Stumm Erzsébet igazgatóhelyettes asszony olvasta fel.


Fotó: Szinte Dávid/ Konstans

A szentmisét az iskolánkba újra visszatérő Lobmayer Imre SP atya celebrálta. Homíliájában a gyertya szemléletes példáját hozta: Az égő húsvéti gyertya, amit itt láthatunk, a köztünk élő feltámadt Jézust jelképezi. A gyertya lángja emlékeztet minket a Jézusból áradó világosságra, arra a szeretetre, örömre,  békére, ami belőle árad. Amikor megkeresztelkedtünk, Jézushoz kapcsolódtunk, Jézus magához kapcsolt minket. Kaptunk akkor egy gyertyát, amit a húsvéti gyertyáról gyújtottak meg. Ez azt jelképezi, hogy a Jézushoz kapcsolódásunk révén mi is világosság lettünk.


Fotó: Szinte Dávid/ Konstans

A felolvasott evangéliumi részhez így kapcsolta üzenetét: Jézus  ezért mondja a föld sójának és a világ világosságának azokat, akik hozzá tartoznak. Fontos, hogy higgyünk abban, hogy gyarlóságunk, hibáink, ellenére világosság vagyunk. Jézus ajándékozott meg minket ezzel keresztségünk alkalmával. Sokan úgy gondolják, hogy először meg kell változnunk, meg kell javulnunk ahhoz, hogy világosság legyünk. Pedig inkább fordítva igaz. Ha hiszek abban, hogy Jézushoz vagyok kapcsolva, és ezért világosság vagyok, ennek a hitnek a megélése fokról fokra megváltoztat, és egyre hasonlóbbá válok Őhozzá. A mindennapi életben gondoljunk sokat arra, hogy világosság vagyunk azok számára, akik éppen mellettünk vannak: családtagok, osztálytársak, emberek az utcán, a boltban... Kérjük a Szentlelket, hogy erősítse meg bennünk az ebben való hitet.

Köszönjük Földváry István tanár úrnak a kántori szolgálatot!


Fotó: Szinte Dávid/Konstans

A Veni Sancte előtt és után megkezdődött a munka az osztályokban az osztályfőnökök vezetésével. 


Osztályfőnöki óra a 10.b osztályban
Fotó: Varga Péter 


Osztályfőnöki óra a 9.c osztályban
Fotó: Varga Péter 

További híradások az eseményről:
https://www.konstansonline.hu/l/unikornis-veni-sancte-szentmisek/
E
STV Híradója (a PG-ról szóló hírek (8:45-11:26) https://www.youtube.com/watch?v=AOOd2meSqJo&t=610s

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo