Lovagavatás a 21. században

Multidiszciplináris felkészülési projekt valósult meg az idén először megrendezésre került lovagavatási ceremónia keretében. Február 9-én került sor az eseményre az iskola könyvtárában.

A 8. b osztályos Gyors Bence Máté foglalta össze írásában azt a másfél hónapos felkészülési folyamatot, amelynek megkoronázása lett ez a szép historizáló ünnepség.

Hegedűs Zoltán tanár úr január elején említette először azon tervét, hogy egy lovaggá ütési, azaz felövezési ceremóniát szeretne szervezni velünk, a 8.B osztállyal. Ekkor kezdtük el a középkor témakört feldolgozni történelemből, így adott volt az alkalom.

A nagyjából egy hónapos felkészülés során több tantárgyból is különleges feladatot kapott tanáraitól az a 6 fiú, aki vállalkozott arra, hogy lovaggá üssék – persze ehhez előbb apródként kellett helyt állniuk. Latin- és énekórákon a Salve Regina című himnuszt tanultuk énekelni, amelyet a felövezési ceremónián a 6 apród előadott az egybegyűlteknek.

Angol órán Palkó Balázs tanár úrtól mindenki más feladatot kapott: volt, aki a lovagokról tartott előadást és volt, aki egy középkori angol verset tanult meg és adott elő a csoport előtt. Történelem óráinkon megbeszéltük a ceremónia rendjét, illetve egy egész órában beszélgettünk a középkori viseletekről – legyen az lovagi, nemesi vagy paraszti – amelyek a ceremónián viselt ruháinkat inspirálták.

Minden lovag választott maga mellé segítőket, akik közreműködtek a felkészülésben, illetve segédkeztek a sok teendő elvégzésében. Rajzórákon a lovagok a csapatukkal együtt egy saját címert vagy pajzsot terveztek és készítettek, amelyek a könyvtárat díszítették az avatási ceremónia során, majd az aulában kerültek kiállításra. A segítők emellett figyelték a lovag viselkedését, hiszen minden lovagnak illemtudónak, kedvesnek és előzékenynek kell lennie, ezek az alapvető lovagi erények.

A ceremónián az egybegyűltek az apródok bevonulása után meghallgathatták a királyunk – azaz Kalász Ákos igazgató úr beszédét, először latinul, majd aztán magyarul is. Ezután a ceremóniamester megkérte a püspök urat (Balla János tanár úr személyében), áldja meg az apródok lovagi ruházatát. Következőleg az apródok Horváth Tamás tanár úr segédletével előadták a Salve Reginát, ezzel bizonyítva a király előtt, hogy méltóak a lovagi cím elnyerésére.

Hegedűs Zoltán tanár úr ezután lovaggá ütötte az apródokat, akiket - már mint lovagokat - a segítőtársaik ”felöveztek”, azaz rájuk adták lovagi köpenyüket és övüket.

Végül az egybegyűltek a 8.B osztály termébe vonultak egy ünnepi lakomára.

Összességében nagy élmény volt és marad ez mindnyájunk számára. Köszönjük szépen a munkáját Hegedűs Zoltán tanár úrnak, és a többi tanárunknak, akik ezzel gazdagítottak minket tudásban és lélekben egyaránt.

Fotó: StonehillB
Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo