Mátra túra

Május 15-én ismét útrakelt a kis felfedező csapat. Útvonal: Vác – Gyöngyös (Mátra Múzeum) – Gyöngyöstarján – Gyöngyöspata – Szurdokpüspöki – Pásztó – Tar – Mátraverebély (Szentkút) – Szúpatak, majd vissza.
Táv: autóval 280km, gyalogosan kb. 5 km. Diákjaink élménybeszámolója a Fedezd fel a Mátrát! túráról.

A járvány csillapodásával és az iskolák megnyitásával május 15-én, szombaton, újfent részt vehettem a Fedezd fel a Mátrát! - program keretében szervezett, leletgyűjtő kiránduláson. A legutóbbi expedíció során ásványok után, most őskori maradványok, lenyomatok után kutattunk. Ezúttal a cél két bánya, a Szupatak-i mészkő és a Mátraszőlős-i fehérkőbányák voltak.

Nagy létszámú csoportunkat Dr. Dávid Árpád, a Debreceni Egyetem paleontológus, vulkanológus professzora vezette. Mindkét bánya sokszínű, közép-miocén kori kagyló, csiga és mészalga kövületekkel büszkélkedhetett. Komolyabb kövületek is előkerültek, mint például Kovács Nóra Tanárnő által talált rák kövület vagy Hegedűs Zoltán Tanár Úr megkövesedett fa lelete. Gyűjteményem csúcsát egy ép állapotban talált fésűkagyló képezi.

Az expedíció fő célkitűzése egy (vagy több) cápafog megtalálása volt, ez azonban a hosszú órás keresgélések ellenére kudarcba fulladt.

A jó hangulatot megalapozták velem tartó osztálytársaim, így a másfél órás utak sem voltak unalmasak. Kirándulásunk során – az év eleji ásványos túra időjárásával ellentétben – ezúttal tökéletes napot fogtunk ki. A körülbelül 5 km-es gyalogtúránk alatt egy szem eső sem esett, így nyugodtan felfedezhettük a bányák által őrzött maradványokat. Kísérő tanáraink mind a leletek, mind a botanika terén temérdek információval szolgáltak.

 

Összességében nagyon tetszett a kirándulás, de ebben biztos voltam az előző túrán szerzett tapasztalataim alapján. Köszönöm a lehetőséget, hogy ismét részt vehettem ezen az emlékezetes kiránduláson!
Kantó Zsuzsanna 10.C


A túra azzal kezdődött el, hogy az iskola előtt találkoztunk, és beültünk a kisbuszba indulásra készen. Az út maga nagyjából egy óra hosszú volt, ezalatt kipihentük a korai kelést, meg jókedvűen beszélgetett az egész csapat. Gyöngyösön a Mátra Múzeumnál szálltunk ki, ott találkoztunk a többi túrázó társunkkal. Innen konvojként mentünk a bányához. Lejjebb tudtunk csak megállni, így jött egy 1,5 km -es séta. Fent odaértünk a bányához, ott Dr. Dávid Árpád tanár úr, beszélt nekünk, hogy miket és hogyan találhatunk és milyen kőzet mellett állunk. Ezután jöhetett a keresés és a kalapácsolás.

Eleinte nagyobb köveket ütöttünk szét, majd rájöttünk, hogy a földön lévő kisebb méretű törmelékeket érdemes széttörni. Sok-sok kagylót, minimális számú csigát találtunk. Ezután a következő helyre indultunk. Ott egy 3,5 km -es gyalogtúra várt. Felmentünk ott is egy hasonló helyre, mint az előző. Sajnos itt a lenyomat-gyűjteményünk nem nagyon gyarapodott. Ezután elindultunk haza, a kisbuszon pihenés és beszélgetés folyt a hazaúton.
Zelenyánszki Emese 10.C

 

 



Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo