Megújuló váci közösségi tér - rendházi-iskolai kert

Egy nagyszabású rendházi-közösségi-iskolai kert kialakításával várjuk a tavaszt. A rendházi Quadrum-kert a EGYH-KCP-17 pályázat támogatásával épül.

Iskolánk különleges adottsága erős közösségi jellege, amely a 400 éves európai és 300 éves magyar piarista hagyományból táplálkozik. Iskolánk pedagógiai arculatát meghatározza az oktatóközösségének összetétele is. A tantestülethez erős szállal kötődik a helyi szerzetesi közösség, a piarista szerzetes atyák csoportja. A piarista emberképben összekapcsolódik a szent és a profán. Iskolák tervezett rendházi udvara egyesíti a fenti gondolatokat – létrehozva egy sajátos iskolai teret. A térkialakítás meglévő iskolai és rendi célokat együttesen valósít meg – szolgálva a több mint 300 éve (1714 óta) Vácott élő szerzetesi közösséget, iskolánk 700 fős tanulói, munkatársi közösségét és a 30 fős kollégiumi közösséget.

Az udvarra tervezett térkialakítás számos eddig nem lévő funkciót is lehetővé tesz. A spirituális közösségi és egyéni elmélyülést szolgálja a szabadtéri szentmise, szemlélődő ima, a lelkigyakorlatok szabadtéri csendes helyszínéül szolgáló park. Tehetséges diákjaink által tartott hangulatos komoly- vagy könnyűzenei akusztikus koncertek nyáresti helyszíne lehet az erre kialakított színpadszerű téri elem padokkal, kiülőkkel. Az iskola diákközössége által szervezett diákönkormányzati programoknak is alkalmas helyet biztosít az új közösségi tér (főzőverseny, diáknapi versenyek, programok). A tűzrakó hely köré térkő burkolat kerül, amely osztályközösségi programok (fehérasztal rendezvények, közös főzés, szalonnasütés) ad lehetőséget.

A kertben és az iskolaudvaron kialakított terület egyben színtérként szolgál tanórán kívüli tevékenységek és rendhagyó órák számára. Különlegesen gazdag e kert a madárfajokban. Számos ismert énekesmadár faj mellett igazi kuriózuma e kertnek egy fülesbagoly kolónia. Az élménypedagógia módszerének alkalmazásával az ismeretszerzést hatékonyabbá, a megszerzett tudást tartósabbá, a tudás alkalmazását széles körűvé tudjuk tenni e kertben. A kert biodiverzitást segítjük azzal, hogy igényesen kialakított természeti környezetet hozunk létre. Ezzel hozzájárulunk a tanulók esztétikai neveléséhez és vizuális kultúrájának fejlődéséhez is, így fontos környezetvédelmi és nevelési célt is megvalósítunk.


E tér tehát számos szakrális és profán közösségi funkciót egyesítve méltó, megújított, igényes parkja lesz az épületegyüttesnek.

A rendházi Quadrum-kert a EGYH-KCP-17 pályázat támogatásával épül.

Kalász Ákos igazgató

(A kép nem a végleges tervet mutatja, csak egy változatot.)

 

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo