Mobiltelefonok használata – készül az új házirend

Két beharangozó!

A tanév során a tanárok figyelme a házirend felé irányul. Több apró ponton változik szabályozásunk, ami az iskola hétköznapi életét az eddigihez képest egyáltalán nem befolyásolják. De akad olyan kérdés, ami nagyobb közfigyelemnek örved. Ilyen a telefonhasználat szabályozásának kérdése az iskolában.

Tilos, árt, hozzám tartozik, okos vagyok vele, függő vagyok, folyamatosan kell… WC-be menekülsz, aggódva, vagy éppen pofátlanul veszed elő. Órán csak a legmerészebbek, szünetben a legbátrabbak, tanítás után még a leggyámoltalanabbak is elő merik venni. A folyosón a tanárokat provokálva, de még dolgozat közben is puskaként (oh, gyalázat) …! Van tanár, aki elveszi, van, aki elnézi, vagy észre sem veszi… direkt. Így van köztünk a téma és a jelenség! Kár volna tagadni…


A továbbiakban szeretnénk egy gondolkodtató cikksorozatot indítani itt a Blogon nektek a PAD-osokkal közösen. Nemcsak szabályozni szeretnék a házirendben a telefonhasználatot, hanem szeretnénk a telefon kulturált, egészséges használatára is rámutatni, ránevelni. Hol, mikor, mire lehet, sőt kell használni? Mire nem érdemes, nem szabad, nem „okos” használni? És az udvarias használat? Ahol és amikor lehet, ott és akkor lehet, ahol és amikor nem, ott és akkor továbbra sem lehet majd!


De a kérdés komplexebb! Telefon helyett sokkal inkább nevezhetők ezek az okos kütyük már mobil számítógépnek, világhálós szuperkommunikációs hightech eszközöknek. De mik is ezek, mire valók, mennyiben vették át a vezérlést az agyunk felett? Valóban veszélyesek ránk nézve? Mit jelent a függőség, hogyan alakul ki, mire vezet, milyen fizikai, biológiai, pszichés folyamatot indított el az okoseszközök terjedése az alfa generációnak nevezett populációban? Sok kérdés, sok információ, tény, adat és érdekességről olvashattok majd itt. Ezek segítenek abban is, hogy megértsétek a szabályozást! S ez segít a szabályok betartásában is.


Hamarosan!

Kalász Ákos igazgató

Mobiltelefon - Házirendváltozások

A tanév során több kisebb változás is lesz az iskolai házirendünkben. Ezek értünk, diákokért történnek. Ami viszont nagyobb figyelmet érdemel, hogy a mobiltelefonok használatának szabályai is változni fognak a Piárban.

Hasznos. Életünk részei az okostelefonok, emberi kapcsolatokat tart fenn, tanulásunkat segíti, a mindennapokat könnyítheti. Számítógépeinket e kicsi, pár colos termékekbe tettük már szinte teljesen át, bárhol elérhetőek lehetünk és vagyunk is.


Függőség. Bizony teher is, hogy állandóan online „kell” lenni. Leszakadni sem lehet a közösségi média magába szippantó szorításától, sajnos kapcsolatokat tehet tönkre, személyiségünk torzulhat el.


E két szélsőség között fog alakulni a házirend, természetesen úgy, hogy ne akadályozza a tanítást-tanulást, ne fojtsa meg a társas kapcsolatainkat, de ne is a pad alatt, vagy WC-be elbújva a mosdóban kelljen szörfözni a neten délután.

Hamarosan folytatjuk!


Hujbert Menyus a PAD alelnöke

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo