Múlt és jelen

Beszélgetés Szentesi Imre Illés tanár úrral, a váci Piarista Gimnázium matematika-fizika szakos tanárával - az interjút Nemes György SP atya készítette.

Az elmúlt években rengeteg interjút készítettem a gimnázium tanáraival és technikai munkatársaival. Most Szentesi Imre Illés tanár urat kérdezem élményeiről, diákkoráról és eddigi tanári tapasztalatairól, munkájáról. Őt régóta ismerem, hiszen először diákom volt, majd jó ideje már együtt tanítunk.

Kedves Imre, mondj valamit diákkorodról!

1999-ben érkeztem a gimnáziumba, amely akkor még méreteiben és létszámában is elmaradt a ma ismerttől. Felvettek a piarba és egy másik váci középiskolába is és abban az időben még én dönthettem el, melyiket választom. A piart választottam és tudom, hogy ha akkor máshogy döntök, most nem adnék interjút itt. A döntésem meghatározó volt a további életemre. Akkor még csak 4 évet lehetett a piar falai között eltölteni és mikor én kezdtem akkor tiszta fiú osztályok voltak csak. Menet közben aztán elindultak a koedukált osztályok és végzős évemben az első ötödikes osztály is megkezdte munkáját. Úgyhogy sok változás ment végbe az itt töltött éveim alatt. Mondhatom azt, hogy a ma ismert gimnázium alapjai azokban az években lettek lefektetve. Élveztem azokat az éveket: Murányi Tibor tanár úr személyében egy nagyszerű osztályfőnökünk volt, így jó kezekben voltunk. Sokat tanultunk és sportoltunk, húztuk egymást abban, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Kicsit hiányzik is az akkor meglévő családias hangulata az intézménynek.

Mesélj arról, hogyan született meg Benned a piarista tanári hivatás? Mikor döntöttél úgy, hogy tanár akarsz lenni?

Be kell valljam hogy az utolsó pillanatokig nem tudtam pontosan melyik irányt válasszam. Nehezen döntöttem, ami amiatt volt mert jó jegyeim voltak és sokat kellett vacillálnom mi is az ami igazán érdekel. A reál irány mindig jobban érdekelt és ebben éreztem azt hogy eredményesen ki tudom bontakoztatni a kapott talentumokat.

Mi ösztönzött szakjaid megválasztásában? A piaristák híresek arról, hogy nagyon sokan választják a reál szakokat!

Már általános iskolában is olyan osztályfőnököm volt aki matematika-fizika szakos volt. Így már ott elindult bennem az érdeklődés ezen tárgyak iránt. Ezt erősítette meg a gimnázium négy éve: Murányi tanár úr olyan módon tanította mindkettőt, és nevelt minket ezeken keresztül, melyért örökre hálás leszek. Ő adta meg a végső lökést abban hogy nekem is ezzel kell foglalkoznom. Különleges volt már végzett tanárként visszatérve kollégaként dolgozni vele.

Mondj valamit eddigi tanári tapasztalataidról!

2009-ben tértem vissza már tanárként az iskola falai közé, nagyon örültem mikor Nyeste atya megkeresett ezzel a lehetőséggel. Ő sok volt öregdiákot, akik tanári pályára mentek igyekezett visszakapcsolni a piarista vérkeringésbe. Eleinte meg kellett küzdenem a fiatal koromból adódó nehézségekkel, de szerencsére a kollégák (akik között sok volt tanárom is volt) sokat segítettek. Évről évre egyre több dolgot tanultam és egyre több dolgot bíztak rám. Az első osztályom mindig különleges emlékként marad meg a szívemben és persze a mostani osztályom is fontos mérföldkő ezen az úton. Nem könnyű a 21. században tanárnak lenni. Mindig azt szoktam mondani, hogy ahhoz hogy mindent jól csináljunk egyszerre legalább 7 különböző szakember tökéletes elegyét kéne képeznünk.

A Piarista Gimnázium arról is híres, hogy a tantárgyak megtanítása mellett más programokat is szerveznek. Ilyenek például a túrák! Erről mondj valamit!

A túrák kapcsán sok tapasztalatom nincs, mert én azt vallom, hogy ahhoz, hogy az év folyamán a legtöbbet ki tudjuk hozni magunkból szükség van a pihenésre és a teljes feltöltődésre (diáknak, tanárnak egyformán). Jó pár éve a piaristák által újraindított vitorlástáborban töltöttem egy hetet, és utána próbáltuk Vácon is megvetni ennek a remek kezdeményezésnek a lábát, sajnos kevesebb sikerrel. A jövőben viszont szívesen részt vennék ennek egy újabb kísérletében. A tantárgyaim tanítása mellett viszont a sport területén azon belül is a kosárlabdában igyekeztem besegíteni. Egy ideig edzettem az iskolai kosárcsapatot és jártunk versenyekre is.

Annak idején én az osztálykirándulásokat részben a szakjaimhoz igazítottam. Elsőben (a mai kilencedik osztályban) mindig Szombathelyre mentünk (Colonia Claudia Savaria), másodikban pedig Pécsre a török emlékek miatt. Te hova szerveztél eddig osztálykirándulást?

Az első osztályommal kirándultunk a Balaton felvidéken. Később Egerben és Prágában is jártunk a diákokkal. Abban az osztályban remek szervező képességű diákok voltak így sok dolgot ők állítottak össze és álmodtak meg. Így az ő igényeik szerint is alakult a program, amit jobban magukénak éreztek és vártak. Fontosnak tartom a diákokat bevonni a szervezésbe: érezzék, lássák, hogy ha valamit szeretnének azért tenni is kell, és nem hullik semmi sem az ölükbe, ha igazán szeretnének valamit, akkor bizony csinálni kell.

Kedves Imre! Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre!
Nemes György

A cikk a Váci Polgár 2021. szepteberi számában jelent meg a PIAR ÉLET rovatban.

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo