« Vissza a suli oldalára
E-napló Piarista Bál Koronavírus Felvételi, beiskolázás Elérhetőségek
2019
november
26.

Nemes atya Migazzi-díjat kapott

2019. november 22-én dr. Nemes György (SchP), a váci Piarista Gimnázium 1990-es újraindulása óta iskolánk szerzetes tanára, Migazzi emlék­díjban részesült a Migazzi Alapítvány kuratóriumának döntése révén.

Az alapítvány 2017. októberében hozta létre a Migazzi-díjat, mellyel a barokk korban élt városépítő püspök (1756-85-ig váci püspök) egyházi és közéleti tevékenységét őrző és követő személyeket ismernek el.

Az emlékdíjat minden évben két személy kaphatja, akik a névadó szellemiségében mind fizikai, mind lelki értelemben építő tevékenységet végeznek.


 

 

 

 

 

Ebben az évben az alapítvány kuratóriuma dr. Nemes György (SchP) piarista szerzetesnek és dr. Beer Miklós nyugalmazott váci püspöknek ítélte oda a díjat, melyet Marton Zsolt váci me­gyés­püs­pök és Bartos Ferenc, a Migazzi Alapítvány elnöke adott át a Credo Házban ünnepélyes keretek között.

A díjátadón először Szalay Ákos építész, helytörténész tartott egy vetített képes előadást Gróf Migazzi Kristóf Antal (1714-1803) Vác város arculatát ma is meghatározó hagyatékáról. Ezt követően Marton Zsolt megyéspüspök és Bartos Ferenc kuratóriumi elnök köszöntötte és méltatta a díjazottak munkásságát, majd átadták a díjakat.

Ne­mes tanár úr a nevelői-oktatói tevékeny­ségéért és jelentős köz­írói mun­kás­sá­gá­ért vehet­te át a díjat.

Dr. Nemes György 1953-ban Budapesten született. Itt végezte el a piarista gimnáziumot, majd 1971-ben végzősként választotta a piarista hivatást. Ezután a Hittudományi Akadémián tanult teológiát, ahol 1980-ban teológiai doktorátust szerzett, majd 1978-1979-ben egy évet Rómában tanult.1980-ban a budapesti Piarista Gimnáziumban kezdett tanítani hittant. Emellett 1984-ben történelemből is középiskolai tanári diplomát szerzett. 1984-től piarista noviciusokat tanított; 1990. szeptemberében a noviciátussal együtt Vácra költözött, azóta itt él. A újrainduló váci Piarista Gimnáziumban elsőként lett osztályfőnök, és a noviciátus vezetése mellett tanított a gödi szakmunkásképző iskolában, az Egri Hittudományi Főiskola váci kihelyezett levelező tagozatán, valamint a 2004-ben Vácra áthelyezett Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is. 2011-ben Szent István Társulat sorozatában jelent meg A katolikus dogmatika és erkölcstan című könyve, és még több tankönyv szerzője. Rendszeresen publikál a Váci Polgár című havilapban. 

Gratulálunk a díjhoz, további sok erőt kívánunk munkájához az egész iskola nevében!

Forrás: Magyar Kurir, Piarista Rend Magyar Tartománya honlapja
Fotó: Szathmáry Melinda
blog programajánló | Tovább a programokhoz

Design: Unicial Program: Florka