Németországi csereprogram beszámolója

Hirling Szabolcs tollából és élményeiből


Február végétől egy hónapot töltöttem a winnendeni Georg-Büchner-Gymnasium diákjaként Németországban. Az előzetes kapcsolatfelvételt követően február végén utaztam Winnenden városába nagynénémhez.
Az első iskolai napon nagyon készségesen segítettek az eligazításban, beilleszkedésben és az új rendszer megismerésében. A tanítás minden reggel fél 8-kor kezdődött és körülbelül fél 1-ig tartott, kivéve kedden és szerdán, amikor a délutáni tanításon (Nachmittagsschule) vettem részt. Az órák kezdetét és végét nem jelezte csengetés, hanem mindenki időben megérkezett. Az egyetemi rendszerhez hasonlóan nem voltak sem osztálytermek, sem osztályok, hanem szaktantermekben folyt a tanítás másfél órában. Nem voltak osztályközösségek, de nagyon sok embert ismertem meg és az órán résztvevő hallgatókból alakultak ki kisebb csoportok. Alapvetően humán és reálképzés közül választhattak, de nekem vegyes órarendet állított össze az igazgatónő, hogy minél többet tapasztaljak. A magyar tanrendtől eltérően tanultam külön pszichológiát és geometriát is. A tanári kar nagyrészt fiatal tagokból állt, akik érthetően adták elő az anyagot, a másfél órának köszönhetően pedig nyugodtan át is lehetett azt beszélni és gyakorolni. Egyik alkalommal például matematika órán az integrálást vettük, amit elsőre nehezen értettem meg. A tanárom személyesen elmagyarázta nekem, majd a szaktársaim segítettek a feladatok megoldásában. Másik alkalommal német órán verset elemeztünk, ahol viszont az anyanyelvi diákoknak is nehezükre esett a megértés. A mobiltelefon használatát szabályozták.

Csak az iskola területén kijelölt helyeken lehetett használni, a büfében és az udvaron elkülönített részen. De volt arra példa is, hogy az órai tanításban alkalmazták. A könyvek többségében QR-kódos hivatkozással lehetett utánanézni a témához tartozó kiegészítéseknek az interneten. Személyes tapasztalatom alapján ezek a lehetőségek nem vették el a diákok figyelmét a tanulástól.
Nagyon köszönöm a lehetőséget Kalász Ákos igazgató úrnak és a winnendeni gimnáziumnak. Nemcsak nagyobb német nyelvi tudást, hanem egy életre szóló tapasztalatot is adott ez az egy hónap.

Hirling Szabolcs
11. c

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo