Nyári élmények - Médiatábor

Horhi Márta Dóra (11.C) tudósítása.

Nyár elején, iskolánk honlapján olvastam a hírt, miszerint immáron második alkalommal szervez médiatábort középiskolás diákok részére a Mária Rádió, mely idén augusztus 23-27. között kerül Keszthely városában megrendezésre.

Mivel érdeklődöm a média világa iránt, valamint első olvasatra ígéretesnek bizonyultak a programok, úgy döntöttem, hogy szívesen megismerkednék a rádiózás és a műsorkészítés procedúrájával testközelből is, emellett csábított a tény, hogy mindezekre a Balaton mellett lenne alkalmam. Az oda- és hazautazást egyénileg kellett megoldanunk, szállást a város centrumában, a főtér mellett található Premontrei Gimnázium Kollégiumában biztosítottak számunkra. A tábor kezdete előtt kicsit tartottam attól, hogy milyen lesz 4-5 napot jóformán vadidegenek társaságában eltöltenem, azonban a beköltözést követően hamar megbizonyosodtam arról, hogy minden kétségem hiábavaló volt. Hamar összeismerkedtünk egymással, felfedeztük az épületet, majd elmentünk egy kisebb sétára, melynek során megvitattuk, ki milyen céllal érkezett ebbe a táborba. Vacsora után megtörtént a hivatalos megnyitó, továbbá sor került az elkövetkezendő napok kiscsoportjainak kialakítására is.

Minden reggel kiválasztottak két táborozót, s készítettek velük egy rövid interjút, mely során jövőbeli terveikről, vágyaikról kérdezték őket. Ezután következett a reggeli, majd 10 óra tájt megkezdődtek a különféle előadások.

Beszéltek nekünk a hírszerkesztésről, valamint a műsorkészítés menetéről (miként épül fel egy műsor, hogyan kell egy interjú során helyesen kérdést feltenni), tartottak számunkra beszédképző órát, belekóstolhattunk a hanganyagvágásba.

Hallhattunk a rövidfilm készítés fortélyairól, egyik este pedig filmet néztünk értő szemmel, de számomra a legemlékezetesebb, a műsorvezetésről tartott előadás volt.

A sok elméleti óra mellett természetesen jutott idő a gyakorlatra is. Videó interjúkat készíthettünk olyan személyekkel, mint például Ürge-Vorsatz Diána, Nobel-békedíjas magyar klímakutató vagy Péter Bence zongoraművész.

Érdekes élményként éltem meg azt is, amikor a Balaton partján idegen embereket kértünk meg arra, hogy osszák meg velünk legkedvesebb nyári élményeiket.

A tábor csúcspontját a szerda esti élő közvetítés jelentette, amely során interjú készült Keszthely polgármesterével és még két másik helyi vonatkozású, közismert személlyel. Sajnos én ezen a programon már nem vehettem részt, mivel iskolai okok miatt egy nappal korábban haza kellett utaznom.

A 4 nap alatt jutott idő bőven a szabadidős, kötetlen programokra is. Ilyen volt, a balatoni strandolás, a belvárosban és a Festetics-kastély kertjében való séta, továbbá az esti táncházak. Külön tetszett, hogy nem kellett sok szabályhoz alkalmazkodnunk, reggel kényelmesen kelhettünk, este egészen 11-ig kint lehettünk a szabadban, s az elalvás időpontját is mindenki saját maga határozhatta meg. Sokat zenéltünk, énekeltünk, beszélgettünk és unoztunk. Az ebédet minden nap az egyik közeli, helyi étteremben fogyaszthattuk el.

Bátran állíthatom, hogy életem egyik legjobb 4 napját tölthettem el ebben a táborban, s ez elsősorban a társaságnak volt köszönhető. Mindenki nagyon készségesen viselkedett a másikkal szemben, csupán ez alatt a pár nap alatt sikerült úgy összekovácsolódnunk, mintha már évek óta ismertük volna egymást.

Fontos megemlítenem, hogy a tábor valódi célja az volt, hogy minél többen csatlakozzanak egy idén ősztől, újonnan induló ifjúsági rádiócsatornához, amelyen a táborban részt vett, vállalkozó kedvű fiatalok műsorai lesznek hallhatóak.

Ha jövőre is megrendezésre kerül ez az esemény, akkor nagy valószínűséggel, én ismét ott leszek, s remélem, hogy majd mások is csatlakoznak hozzám.


Osvay Péter a Mária Rádió regionális koordinátora (főszervező)

Fotó: Mária Rádió FB
Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo