Olimpiai bajnok a Váci Piárban - vívásedzésen

A vívásedzést ma Csongrádi László, olimpiai bajnok kardozó tartotta a 6. évfolyamos lányoknak.

Jó ideje, hogy a 6. évfolyamosok vívást tanulnak az órarendi mindennapos testnevelés keretében, kedd délután pedig más diákok előtt is szabad a pást. A mai nap különlegessége az volt, hogy az edzést Csongrádi László, Csongi, az 1988-as szöuli olimpiai bajnok csapat egyik kiváló kardozója tartotta.

Iskolánkban tartja edzéseit a Váci Reménység Sportegyesület vívás szakosztálya is. Csongrádi Lászlóval itt is lehet találkozni. A szakosztály és iskolánk között erős szövetségesi kapcsolat épült ki az elmúlt években. Együttműködésünk reményteli következményeként iskolánk a jövőben regionális vívás központ lehet. 

A 88-as kardcsapat döntőjéről álljon itt egy beszámoló:

"7:3-ra alakult a döntő állása (az ellenfél javára persze). Ráadásul az ág is húzott bennünket. Egyik "húzó" emberünk, Nébald megsérült és helyére Csongrádi állt be. Az olimpia előtt a legjobb formában lévő Gedővári Imre még nyeretlen volt! Bizony elmenni látszott a hajó. És akkor csoda történt Szöulban: a magyar fiúk szárnyalni kezdtek. A reménytelennek tűnő helyzetben oroszlánként harcoltak a fiúk. A 4:8-ra, "tuti bukásra" álló meccsen, Csongrádi megjelenésével felzárkóztunk 7:8-ra.

Az utolsó párban Gedővári nézett farkasszemet Alsannal. A feszültség így, utólag felidézhetetlen. Ha Imi nyer, akár egyetlen találattal is, akkor jobb a tusarányunk és miénk az aranyérem. 4:4-nél (akkor öt találatig tartott egy csörte), elementáris izgalom vibrált a levegőben. Gedővári szokásos hidegvérrel függetlenítette magát a környezettől és belement egy olyan kockázatos megoldásba, amiből akár vérző fejjel is távozhatott volna. (Ez persze átvitt értelemben értendő!) Néhány együttes találat után Imre akciójának elbírálása előtt öt, végtelennek tűnő másodpercre kivárt a francia zsűrielnök, majd megítélte a magyar fiú javára a tust. Felrobbant a terem: örömmámor, visítás, üvöltés... Olimpiai bajnok lett a Bujdosó Imre, Szabó Bence, Gedővári Imre, Nébald György, Csongrádi László csapat."

Iskolánk első vívóedzéseit 1900-as évek legelején szervezte. Hetedik éve újra vívhatnak piarista diákok gimnáziumunkban. A PiárMédia magazinja az iskolai csoport működését mutatja be.

 

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo