Pályaorientációs nap a Piárban

Idén már harmadszor szervezett nagyszabású pályaorientációs napot a váci Piarista Gimnázium. A rendhagyó tanítás nélküli munkanapon, október 5-én közel 50 vendég - közöttük pályaorientációs szakemberek, pszichológusok, egyetemi és főiskolai oktatók, egyes szakterületeket képviselő szülők, valamint a gimnázium öregdiákjainak és tanárainak - bemutatkozása és beszélgetése várta a tanulókat.

Az iskola 9-12. évfolyamos diákjai évfolyamonként más-más programokba kapcsolódhattak be.

A kilencedikesek pályaorientációs kérdőíveket töltöttek ki. Kisfilmeken keresztül bepillantást nyerhettek több ismert és kevésbé ismert szakmába. Limpár Imre tréner, tanácsadó szakpszichológus előadását hallgathatták érettségiről, munkáról, sikerről. 

A felsőbb éveseknek a Kilátó Piarista Pályaorientációs Módszertani Központ vezetője Katona Miklós mutatta be, hogy miben tudja segíteni központjuk a pályaválasztás előtt állókat, valamint az Önkéntes Diakoniai Év Programiroda munkatársa kínált fel egy másik lehetőséget. 

A fakultációválasztás előtt állók tanáraink előadásaiból ismerhették meg a kínálatot (fizika, kémia, biológia, tanulásmódszertan, magyar nyelv, történelem, idegen nyelvek, informatika, rajz és még sok más).

A 11-12. évfolyamosoknak Szabó-Pál Tibor igazgató-helyettes úr az egyetemi felvételihez nélkülözhetetlen pontszámítást ismertette, Kalász Ákos igazgató úr pedig az érettségi jelentkezési folyamatról beszélt, a döntés és a választás szempontjaihoz kaptak segítséget a diákok. 

Közel 15 egyetemi kar és felsőoktatási intézmény képviseltette magát (ELTE, PPKE, BME, BCE, SZIE, AVKF, KRE), és a vendégek között üdvözölhettük néhány szakképző iskola (MCC, META-Don Bosco) képviselőjét, valamint a MH Budapesti Toborzó Irodájának munkatársát is. Rövid plenáris bemutatkozás után személyes találkozásokra, részletes ismertetőkre került sor külön tantermekben ún. műhelymunka keretében, ahová a diákok saját döntésük alapján és előzetes regisztráció útján jelentkezhettek be. 

A nap legkülönlegesebb találkozásait az öregdiákok és szülők műhelyei jelentették. Az elmúlt 25 évben a Piarista Gimnáziumban érettségizett öregdiákok közül közel 30 szakember érkezett a legkülönbözőbb hivatásterületekről - Autóipar, biológia, csillagászat, egészségügy, építészet, programtervezés, erdészet, jogtudomány, mérnök-informatika, közgazdaságtan, munka- és tűzvédelem, műszaki területek, pedagógus pálya, művészeti ágak, diplomácia, nyomdaipar, politikai pálya, táj- és kertépítészet, pszichológia, vegyészet színesítette a palettát. Az öregdiákvendégek közül voltak frissen érettségizettek is, akik az egyetemi élet sajátosságairól, kihívásairól, a beilleszkedésről meséltek fiatalabb diáktársaiknak. Továbbá hallhattak a diákok a vállalkozói világról, a média hatalmáról, a piarista szerzetességről, Amerikáról és a főállású anyaságról.

A pályaorientációs konferencia programjába mintegy 300 diák kapcsolódott be. 

Kalász Ákos igazgató úr köszönetét fejezte ki minden vendégnek, aki jelenlétével, tudásával, személyes tanácsával és példájával segítette a gimnazisták gondolkodását saját útjuk megtalálásában. Nagy megtiszteltetés, hogy az ország legjobb egyetemei képviseltették magukat, melyekkel diákjaink személyesen megismerkedhettek képviselőiken keresztül. A gimnázium büszke az öregdiákjaira is, akik szakemberekként jöttek vissza iskolánkba/volt "alma mater"-ükbe saját hivatásukról, munkájukról beszélni. Ezek a személyes tanúságtételek nagyon hitelesen mutatták meg a piarista közösség erejét, sokszínűségét és gazdagságát..

Az esemény főszervezője Salamon Ágota igazgató-helyettes asszony volt. Neki és munkatársainak köszönhetjük a jól szervezett, színvonalas napot.

További képek a Galériában találhatók.

Szöveg: StonehillB    Fotó: Wágner Ádám
Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo