Pályaorientációs konferencia a diákoknak a Piarista Gimnáziumban

Idén először szervezett nagyszabású pályaorientációs napot a váci Piarista Gimnázium. A rendhagyó tanítás nélküli munkanapon december 5-én közel 60 vendég - közöttük pályaorientációs szakemberek, pszichológusok, egyetemi és főiskolai oktatók valamint a gimnázium öregdiákjai - várta a diákokat a gazdag és tartalmas programokra.

Az iskola diákjai évfolyamonként más-más programba kapcsolódhattak be. A kilencedikesek pályaorientációs kérdőíveket töltöttek ki, szakértő szaktanácsadó előadását hallgathatták, kisfilmeken keresztül bepillantást nyerhettek több ismert és kevésbé ismert szakmákba. A fakultációválasztás előtt állók ismerkedhettek a fakultációs képzéssel, a nyelvtanulás fontosságáról. A 11-12-es diákok számára az egyetemek és főiskolák képviselői a plenáris előadások mellett személyesebb műhelybeszélgetésekre invitálták az érdeklődő diákokat. A nap legkülönlegesebb találkozásait az öregdiákok műhelyei hozták. Az elmúlt 25 évben a Piarista Gimnáziumban érettségizett öregdiákok közül több mint 30 szakember érkezett a legkülönbözőbb hivatásterületekről. Orvos, pszichológus, közgazdász, ügyvéd, közigazgatási szakember, matematikus, statisztikus, politológus, kertészmérnök, kriminológus, biológus, építész. Érkezett szakember a nemzetközi kapcsolatok, a légiforgalmi irányítás, a projektmenedzsment, uniós jog, vállalatirányítás, médiatudományok és pedagógia területéről is. Volt, aki nanotechnológus vegyészként Svájcból  skype-on kapcsolódott be a konferencia programjaiba.

öregdiákok egy csoportja az aulában

A meghívottak közül több frissen végzett öregdiák is érkezett az iskolába, akik az egyetemi élet sajátosságairól, kihívásairól meséltek fiatalabb diáktársaiknak. Az egyetemi felvételi folyamatáról, a pontszámításról is ismereteket szereztek a tanulók.

A pályaorientációs konferencia programjába 350 diák kapcsolódott be. A műhelyekbe előzetes online regisztrációval jelentkezhettek a tanulók.

Kalász Ákos igazgató köszönetét fejezte ki minden vendégnek, aki jelenlétével, tudásával, személyes tanácsával és példájával segítette a diákok pályaorientációját, gondolkodását. Öröm számunkra, hogy milyen sok lelkes öregdiák szakember jött "haza" iskolájába mesélni saját hivatásáról, munkájáról. Ezek a személyes tanúságtételek nagyon hitelesen mutatták meg azt, hogy a piarista közösség milyen erős, milyen sokszínű. - tette hozzá az iskola vezetője. Rámutatott arra is, hogy mit is ér az, ha az iskola rendszeres, fegyelmezett, szorgalmas, de jókedvű munkával készít a felsőfokú oktatásra.

Az öregdiák vendégek közös ebéddel búcsúztak az iskolától.

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo