Parlamentben a PAD

30 PAD-os diák az Országházban járt Parlamenti különórán.

Köszönjük Lisoczki László segítségét, felajánlását!

Egy diákunk (Kányonyi Lilla 12. c) beszámolója a napról:

"Sosem gondoltam volna, hogy egyszer alkalmam nyílik a bogarak fogyasztásának esetleges bevezetéséről értekezni az Országház Felsőházi üléstermében. Ám december első hétfőjén egy országgyűlés-invitálás során a PAD tagjaival, Csongor-Kiss Rita tanárnővel és Lobmayer Imre atyával részünk lehetett egy ilyen érdekes élményben.

A Parlamentben töltött napunk folyamán Dúró Dóra független országgyűlési képviselő által betekintést nyerhettünk a politikusok mindennapjaiba. Ezt követően szendvicset ebédeltünk és pompás süteményeket, illetve ropogós pogácsát falatoztunk. Megtekintettük a könyvtárat, ami csekély díj ellenében bármely felnőtt számár látogatható. Később ismerkedős sétát tettünk a káprázatos építményben. Többek között megtudtuk, hogy a 27 méter magasan ívelő belső kupola közepéről csüngő, 200 égővel rendelkező csodaszép csillárban milyen érdekes módon lehet izzót cserélni. Mindössze 2 mindenre elszánt villanyszerelőre van szükség, akik felülről beleereszkednek a kupolaterem díszébe, és helyreállítják a rendet. Beleshettünk a kulisszák mögé is, megengedték, hogy belehallgassunk egy ülésbe, ami számomra különös tapasztalat volt. A miniszterek, akár csak a rosszalkodó diákok az iskolapadban, az asztal rejtekében telefonoznak, forgolódva fecserésznek, nevetgélnek, és a kezüket takaró, illetve hangszigetelő függönyként a szájuk elé tartva telefonálnak. Ez persze – gondolom - nem mindig van így. Bizonyára egy kevésbé lényeges ülést fogtunk ki. Egyaránt függhet a vitatni való téma komolyságától, érdekességi faktorától, és a terem zsúfotságától.

Részt vettünk egy parlamenti quiz-en is, de sajnos nem sok sikerrel. Ám ebben a játékban is fény derült valami izgalmasra, az Országházban található posta és fodrászat is. A posta egyértelmű, hiszen fontos a gyors kapcsolattartás, és valóban nem elhanyagolható a megjelenés sem, a média egyre erősödő befolyását tekintve.

Összefoglalva tehát tartalmas napot hagyunk a hátunk mögött, sok új ismeretet sajátíthattunk el. Köszönjük a lehetőséget!"

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo