Patrocinium ünnep 2019.

2019. november 27-én, szerdán ünnepeltük Kalazanci Szent Józsefet, a piarista rendalapítót. Kalazancius 400 évvel ezelőtt hívta életre azt a szerzetesi közösséget, amely küldetéséül a diákok nevelését, oktatását vállalta.

A váci Székesegyházban 9 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, melyet Marton Zsolt váci megyéspüspök koncelebrált piarista atyákkal. Kalász Ákos igazgató úr köszöntötte őt, mint egykori piarista diákot. „Tudja és ismeri a piarista diákok örömeit, és ismeri a hétköznapok kihívásait is. Ez az ünnep azért is lesz emlékezetes számunkra, mert megyéspüspöki szolgálatának elején ez az első alkalom, hogy találkozik velünk, az iskola egész közösségével.” A Megyéspüspök homíliájában az Istengyermekség fontos jellemzőiről beszélt, a fiatalokhoz a fiatalok nyelvén szólt.

A hagyományokhoz híven a szentmise után oklevelek átadására került sor.

Elsőként a három évvel ezelőtt alapított Migazzi-díjat kapta az osztályfőnökök felterjesztése alapján: Szesztay Ákos 12. A osztályos diákunk.

A Migazzi-díjat minden év Patrociniumán a végzős diákok közül az a tanuló kapja meg, aki iskolai közösségünk elismert és nagyra becsült tagja. Diáktársai előtt kiemelkedően jó példa, áldozatkészsége, nagylelkűsége meghatározó vonása személyiségének, vallásosságában pedig fontos szerepet kap a piarista lelkiség. 
Igazgató Úr ezekkel a szavakkal méltatta őt: „Szesztay Ákos, 12.A osztályos tanuló 8. éve iskolánk diákja. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően évről-évre egyre jobb tanulmányi eredményt ért el. Gimnáziumunk iránti elköteleződését számos példa igazolja. Többször vett részt az iskola képviseletében szavalóversenyen, Balatonfüreden a Kisfaludy Sándor versmondó versenyen Városunkat képviselve harmadik lett, de versmondó tehetségét a tavalyi október 23-i ünnepélyen előttünk is megmutatta. A vívó csapat sikeres sportolója. A cserkészcsapat tagjaként igen lelkiismeretesen végzi őrsvezetői megbízatását. Tevékenyen bekapcsolódott a Kalazancius Mozgalomba. Szerepet vállalt a Piar Party szervezésében és lebonyolításában. Vallásossága mélyről táplálkozó, hiteles meggyőződésre épül. Sokoldalú, a közösségért felelősséget vállaló, érett személyisége révén méltán érdemelte ki a Migazzi-díjat.”

Ezután az iskola dolgozói közül ebben az évben Csabai Jánosné Angéla - élelmezésvezető - munkáját ismerte el az Igazgató úr egy oklevél, egy virágcsokor és egy falikép kíséretében:
„25 éve az iskola büféjét üzemeltető vállalkozóként kezdted meg a munkád a Váci Piárban! De több voltál mindig is, mint szolgáltató, mint büfé-üzemeltető. Hiszen a diákoknak barátja, társa, keresztanyja, anyja is voltál sok esetben. Ha valaki éhes volt, nálad kaphatott valami harapnivalót, ha nem is volt elegendő pénze. Nem felejtettem el azt sem, hogy az utolsó napon, rendszerint a PAD-napon a büfében megmaradt csokit és cukrot az ablakból szórtad ki a diákoknak az év végén. Nem profit lett belőle, nem szeptemberre maradó áru, hanem ajándék. De kísértél kirándulást, túrát, velünk jártad azokat az utakat, amiket a diákok is. Néhány éve már nem a büfében, hanem a 600 fős konyhánknak, a híres PiárMenzának vagy a vezetője. A konyha az előző tanévben elballagó diákoktól a Legjobb Menza-díjat kapta, ami nem a szakma, hanem a diákok elismerése. S talán ez nagyobb, mint bármilyen szakmai elismerés. De, hogy a szakma elismerése se maradjon el, a konyhai dolgozói csapatoddal idén a Közétkeztetési Szakácsversenyen is szép eredményt értetek el a megyei fordulóban.”  A köszöntés végén Angélának sok erőt kívánt Igazgató Úr a nehéz hétköznapi munkához, jó egészséget, sok örömöt és Isten áldását.

A tanári karból a nemrégiben városi Migazzi-díjjal kitüntetett szerzetes-tanárunkat, Nemes György SchP atyát szólította Igazgató Úr az ambóhoz. Őt is személyes élményekkel gazdagított beszéddel méltatta:
"Te 1990-től élsz Vácott, az újraindulás minden izgalmát, feszültségét, tenni akarását megélted. Az újraalapító atyák egyike vagy. Immár az utolsó, aki tudja, milyen reményteli, de nehéz helyzetben várta első diákjait az iskola. És az első évfolyam egyik osztályának osztályfőnöke is lettél. Két osztályt is elballagtattál. Közben folyamatosan publikáltál, könyveket, tankönyveket, jegyzeteket írtál, s tanítottál több főiskolán is. Megszámlálhatatlan kirándulást vezettél, szerveztél diákolimpiát akkor, amikor mi még csak a felnőtt olimpia játékát ismertük. Ma is aktívan szervezed a régi idők túráit. Anno szerveztél erdélyi utakat, de nem pusztán városnézés céljából. Gyógyszereket, könyveket és adományokat vittél oda, ahol akkoriban nagy szükséget szenvedtek az emberek. Diákként meggyőződésem volt, hogy erdélyi származású vagy. Csak tanárként tudtam meg, hogy Téged nem a saját szülőfölded iránti szeretet vitt akkor Erdélybe, hanem a tevékeny szeretet. Tevékeny, önzetlen és ingyenes szeretet. Az a tevékeny szeretet, amellyel ma is körülveszed azokat, akik körülötted vannak. Figyelemmel, jó szóval, bátorítással, baráti figyelmeztetéssel, lelkiatyai szolgálattal. "

A szentmisén az énekkarunk szolgált Horváth Tamás vezetésével és dr. Varga László karnagy úr orgonált.

Az ünnepség további része a Művelődési Központban folytatódott, ahol elsőként a Misztrál Együttes színvonalas műsorát hallgathatta meg a közönség, meghívott vendégeink, tanárok, valamint 7-12. évfolyamos diákjaink. 

A konferáló diákok tolmácsolásában elhangzott, hogy az együttes 1997-ben alakult, magyar és külföldi költők verseit zenésítik meg, valamint népdalfeldolgozásokat adnak elő. Zenéjük tehát a magyar népzenei hagyományon alapul, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal. Az elmúlt években több CD és DVD lemezük jelent meg. Országjáró koncertjeik mellett számos alkalommal jártak külföldön – Erdélytől az Egyesült Államokig sok országban zenéltek már. Országos hírnévre tettek szert az évenként megrendezett Regejáró Misztrál fesztivállal, valamint megalakult az egyre népesebb rajongótáborukra épülő klubhálózatuk is.

Ezután a 2018-2019. év Laudetour túramozgalom eredményhirdetésére került sor.
Iskolánkban nagy hagyománya van a természetjárásnak. A túramozgalom közösségépítő céllal szerveződik a szabadidő minőségi eltöltésére. Minden meghirdetett túra (gyalog, kerékpárral, kenuval) a hossza és nehézségi foka alapján különböző pontszámot ér. A tanév során legtöbb pontot gyűjtő diákok díjazásban részesülnek, összesen 11-en kaptak oklevelet és némi alapítványi ösztönző pénzjutalmat:
Klucsár Marcell 1. helyezett 177 ponttal
Laczó Levente 2. helyezett 115 ponttal
Menyhárt Gellért 3. helyezett 108 ponttal
Az osztályok között versenyt a 11.C osztály nyerte.

Végül, de nem utolsó sorban a színjátszókör előadását láthatta a közönség 9-12. évfolyamos diákjaink szereplésével. A bibliai Námán történetét dolgozzák fel egy, a Nemzeti Színház által meghirdetett pályázatra készülve. Köszönjük a felkészítést Bartáné Győrfi Marianna tanárnőnek.

Az ünnepség után a tanári szobában ünnepi koccintásra került sor, valamint az ebédlőben ünnepi ebéd várta a diákokat, a pedagógusokat és az iskola dolgozóit.

Köszönjük minden kedves szervezőnek és résztvevőnek, hogy széppé tették ezt az ünnepet!

Szöveg és fotó: StonehillB
Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo