PIÁRia >>> Carmen - A Nő ereje <<<

“Odakinn lefut a nyilt utca során,DSC_0536_resize.jpg
Táncolni, dalolni se szégyell;
Dala víg: „Egyszer volt egy leány,
Ki csak úgy játszott a legénnyel,
Mint macska szokott az egérrel!”

Idézhetjük a nép költőjének, Arany Jánosnak szavait a legutóbbi operalátogatásunk után. Közel száz diák és tanár (a már gyakorlott operalátogató mag természetesen most is a 12.c) volt kíváncsi a PAD által szervezett Carmen előadásra, amit ezúttal az Erkel Színházban láthattunk.

A halhatatlan női lélek győzedelmeskedésének lehettünk tanúi. Kisarkítva láthattuk, hogy mi mindenre képes a „gyengébb” nem, akinek akár egy pillantása is kibillentheti a földet egyensúlyából, fenekestül felfordíthatja a világot, és a józan ésszel teljesen ellentmondó cselekedetekre késztetheti az „erősebb”oldal képviselőit. Na most akkor, hogy is állunk? Ki számít erősebbnek és ki gyengébbnek?

Hősnőnk, Carmen több férfira is kiveti hálóját. Ám az áldozatok közül egyet, Don Josét, különösen megbabonáz, akit talán még ő is megszeret, de a darab végére szó szerint az őrületbe kergeti. A férfi a korábbi egyszerű. tiszta, értékes szerelmet (Micaela szerelmét) a vágy és tűz szerelmére cserélte. Vesztére! Carmen tüze őt is megégette, így a megcsalt férfi késsel vesz elégtételt. Carmen valódi hatalma azonban abban rejlik, hogy még halála után is érzelmi rabláncon tartja egykori szerelmét, a teljesen összeomló, önmagát feladó Don Josét.

Resize_of_2jpg.jpg

Ez alkalommal is bebizonyosodott, hogy a magyar opera színvonala kiváló - akár az énekesekről, akár a zenekarról legyen szó. Különlegessé tették az előadást a többször felcsendülő ismerős és közkedvelt La Habanera és Torreádor dal nem akármilyen megszólaltatásával. Én ugyanis olyanra nem emlékszem, hogy bármelyik operalátogatásunk után ilyen kivételes dolog történt volna: szinte mindenki az osztályból, egész nap a fent említett dalok valamelyikét dúdolta, énekelte, harsogta. Akinek valamilyen véletlen folytán kiment volna a fejéből, arról gondoskodtak a többiek, hogy rögtön eszébe jusson. Ha a sok-sok operaelőadásból csak ez az egy emlékünk marad, már megérte! Az x és y generációs felnövekvő ifjúság képviselőiként már ez is nagy szó.

Varga Júlia 12. C

DSC_0065_resize.jpg

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo