Piarista diákok Felvidéken Mátyás király nyomában

avagy Határon túl 2019. május 4-7.

Osztályunk pályázatot nyert a Határtalanul! pályázati program (HAT-18-01-0953)keretében. Tavaly áprilisban indult a vállalkozás, sok reménnyel és vágyakozással. Osztályfőnöki órák keretein belül keresgéltük a megfelelő helyszíneket, útvonalakat, lehetőségeket. Tanárként is szakmai kihívás volt az akkor még hatodikosoknak felvezetni a lehetőségeket. Sok szempont figyelembevétele után a korosztályukhoz közel vihető személy, Mátyás király mellett döntöttem. Szép sikeres programokat köszönhetek személyének, nimbuszának már korábbi évekből. A Székesfehérvári Csillagösvény Utazási Iroda programjára esett a választásunk, mely négy nap alatt fontos helyszíneket járat be, olyanokat, melyeket későbbi tanulmányaikban fel tudunk majd idézni.

Idén tavasszal értesültünk róla, hogy a pályázatunk sikeres volt, és utazhatunk. Így nekikezdtünk a programban vállalt programelemek megvalósításához. Szaktanár kollégákat megkeresve tematikus napot szerveztünk április nyolcadikára, amelyen az aznapi órákat a kirándulás előkészítésére fordítottuk. Április 8-dikán az ének óra keretein belül Horváth Tamás tanár úr felvidéki népdalt tanított a dalhoz tartozó háttérinformációk megadásával. Antal Jánosné tanárnő Fenn a csúcsokon címmel a hegyvidéki állatokkal, növényekkel, zóna határaival ismertette meg a diákokat. dr. Hortoványi Judit a rajz óra keretein belül történelmi címerekkel ismertette meg a diákokat, akik gyakorlati foglalkozásként megtervezték a saját címereiket. Ezek az előre megkapott szobabeosztást követték. Ez kijelölte a későbbi csoportmunka kereteit. Én magam Mátyás király uralkodásáról tartottam egy tanórát, melyben Mátyás hadilobogóját is bemutattam. Azt terveztünk, hogy magunkkal visszük és a történelmi helyszíneken használni fogjuk. Osztályfőnöki óra keretében előre összeállított ppt anyaggal végignéztük azokat a helyszíneket, melyek a programban kötelező elemként szerepeltek. A későbbiekben osztályfőnöki órákon ismerkedtünk a felvidéki magyarság jelenével és közelmúltjával. Újságcikkeket böngésztünk, és történelmi kontextusba helyezve beszélgettünk adott témákról.

Készületünkben nagy szerepet kapott, hogy tervbe vettük hasonló korú határon túli diákokkal való kapcsolat felvételt. Erre páros munkával készültünk. Bemutató ppt-t készítettek a diákok iskolánkról és városunkról.

2019. május 4-én reggel 7-kor indultunk iskolánk. Viszonylag korán megérkeztünk első állomásunkra Keméndre, ahol megtekintetük a tájházat. A Párkánytól húsz kilométerre fekvő falucska tagja annak a hat falunak, ahol a hölgyek „kurta” szoknyában jártak. E történetileg is érdekes falu életmódtörténeti kiállítása után Selmecbánya következett.

Itt a város terein sétáltunk, illetve megtekintettük az Óvárat. Ide idegenvezetőnk javaslata alapján érkeztünk. A város mely a Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosa volt a Selmeci-hegységben. Nem csak Mátyás korában virágzott a város. Külön érdekesség, hogy minden középiskola anyja a bányatisztképző iskola is itt működött.

A bajmóci vár mindig királyi tulajdonban volt, de mindig valakinek ajándékozta a király. Mátyás házasságon kívül született fiának Corvin Jánosnak adományozta. A legenda szerint Mátyás szeretett a vár bejáratával szemben álló, róla elnevezett hársfa alatt üldögélni. Mai formáját a vár Pálfy János Ferenc idejében nyerte el a XX. század elején neogótikus stílusban. A várban magyar nyelvű idegenvezetésre úgy volt lehetőség, hogy a helyszínen kapott brosúrát olvastuk fel, teremről teremre járva.

Körmöcbányára az esti órákban érkeztünk. Így itt várostörténeti séta keretében ismerkedtünk meg a várossal. A vár főterén állva hallgattuk a város történetét. Pénzverdéje, Szent Katalin temploma, Szentháromság szobra, a tér miliője lenyűgöző volt. 1433-ban elfoglalták és kifosztották a husziták. 1449-ben Hunyadi János sikertelenül ostromolta a várost. 1462-ben fia, Mátyás királyként békekötéssel szerezte vissza.

A szálláshelyünk a Hotel Veternik volt. A szállás egy része felújított más része lelakott volt. Elhelyezésünk így elég vegyes volt. Mégis ebben a környezetben magunk voltunk, így a vacsorát és az esti imát követően kerestünk egy nyílt területet, ahol diákjaink egésznapos ülés után végre mozoghattak. Sötétben fejeztük be a métázást, melyet a helyi lakosok kíváncsian figyeltek. Késő estébe nyúlóan társasági életet éltünk.

2019. május 5-én reggel Besztercebányán a Katedrálisban szlovák nyelvű szentmisén vettünk részt, majd megismerkedtünk a város főterével. A teret körbesétálva ismerkedtünk a város nevezetességeivel. Megtekintettük a „Német” templomot. Szlovákiai sajátosság, hogy a templomok csak szentmisék alkalmával látogathatók szabadon. A Barbakán mellett áll a ferde óratorony. Ide nem mentünk fel, bár szerepelt a szabadon választott programok között. Szabadtéri kiállításon a Szlovák felkelés kiállítást néztük meg, mely ingyenes volt.

Késmárkon megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának, Thököly Imrének sírját. Pár méltató szó, történelmi szerepének rövid bemutatása után a Himnusz éneklése alatt helyeztük el a sok magyar színű koszorú közé a magunk megemlékező virágait.

Napközben az idő téliesre fordult. Sok eső majd havaseső esett, miközben a hőmérséklet 2 fok körül volt. A szállás azonban kárpótolt bennünket. Korompán, Plejsy Hotel szobái és finom ételei átmelegítettek bennünket.


2019. május 6. Hideg, szeles napra ébredtünk. Szepes várát, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű erődítményét (41426 m2) hideg szélben néztük meg.

A vártörténeti kiállítás mellett érdekessége, hogy itt született Szapolyai János. Digitális magyar nyelvű vezetés volt a várban. Lőcse városa a Szepesség egyik legszebb települése. Mátyás 1474-ben innen indult hadjáratra a husziták ellen.

A fekete város és a fehérasszony városában, Szent Jakab temploma nem szerepelt ugyan a kötelező programok között, de kihagyhatatlan az erre túrázók számára. A háromhajós csarnoktemplom gótikus belsője rejti a hársfából faragott 18x6 m kiterjedésű főoltárt, mely egyedülálló a világon. Alkotója Lőcsei Pál. A vezetést követően egy imádsággal köszöntük meg eddigi utunkat, és kértük a további élményeket.

A régi városháza épülete a reneszánsz világi építészet legjelentősebb alkotása.

A ház előtt álló szégyenketrecet megtöltötték a diákok, majd megtekintettük a múzeumot.

A város e két kultikus épülete és a város környezete meghatározó emlék marad.

Az időjárás viszontagságai és gyenge ruházatunk miatt úgy döntöttünk, hogy a szlovák paradicsomba tervezett kirándulást kihagyjuk. Helyette Iglóra vettük az irányt. Előre hoztuk a programot. Felvidék legmagasabb óratornyát megmászva csodálkozhatunk rá a környékre. A Provinciális házban működő természeti múzeumot kerestük fel, mely a környék állatvilágát mutatta be. A városban a diákok kérésének engedve szabadidőt adtunk önálló sétálásra. Ezután visszaindultunk a szállásunkra, de megálltunk Szepesváralján a Szürke Szakáll-hegy savanyúvizes forrásánál. Mivel erős hózápor bontakozott ki, szállásunkra tértünk, ahol a lányok a wellness részleget vették igénybe, míg néhány vállalkozó fiúval a sípályát másztuk meg melyen 8-10 cm hó volt. Mivel igen jól tapadt, alkalmas volt hóemberépítésre. A szálláshoz közeledve a cigányság falun kívüli telepe mellett haladtunk el, számos beszélgetést generált a látvány az este folyamán.
A Hotel Plejsy kitűnő szálláshelynek bizonyult. Búcsúzóul a szakácsnak és a felszolgálónak külön megköszöntük az értünk végzett munkáját.

2019. május 7. Az előző napi hó még reggel is megvolt. Így indultunk hazafelé. Hegyi úton keresztül érkeztünk meg Várhosszúrétre. Itt az utazási iroda által ajánlott 1-4 osztályú alapiskola kisdiákjaival találkoztunk. Sajnos az általunk a programban megjelölt iskola hétvége miatt nem tudott bennünket fogadni. Így találkoztunk a várhosszúréti kisiskolásokkal.

Kedves köszöntő énekük után levetítettük a diákok által készített ppt-t városunkról és iskolánkról, melyet a készítő diákok ismertettek a kicsikkel. Iskolánk és a fenntartó rendtartományunk kiadványait vittük ajándékba. Érdekes tapasztalat volt egy nagy iskolába (650 fős) járó diákoknak találkozni olyan gyerekekkel, akik tizenegynéhányan vannak négy évfolyamon egy teremben.

Rozsnyó városát Mátyás király foglalta vissza a huszitáktól 1452-ben. Ezután indult meg a környék gazdasági fejlődése. A város főterén Andrássy Franciska emlékműve előtt tisztelegtünk. Előtte a sétánk alkalmával a Ferences templomba be tudtunk térni egy háladó imára.

Túránkat Sajógömörön Mátyás szobrának megkoszorúzásával fejeztük be. Itt készült az utolsó csoportkép Mátyás „kapás” szobrával. Itt köszöntük meg idegenvezetőnk, Téglás Jutka áldozatos munkáját, mely sok-sok szervezésből, információ átadásból állt, és mindezt nagy szakmai alázattal végezte.

Hazatérve élményeinket feldolgoztuk. Első lépésként Kiscsatári Nóra tanárnő létrehozott egy drive felületet, ahová az út alatt készült képeket kellett feltölteni. Osztályfőnöki órákon a szobabeosztás szerint alkotott csoportok megbeszélték, hogy az általuk készített beszámolók közül melyiket tartják arra alkalmasnak, hogy egy összegző órán posztert készítsenek belőle, illetve a címereikből, és ismertessék élményeiket a többi csoporttal. Az összegző órára és a beszámolóra 2019. június 3-án került sor. Az ezt követő osztályfőnöki munkaközösségi értekezleten ismertettük a pályázat és a program tapasztalatait. Informatika órákon pedig elkészült a fotómontázsos kisfilm. A posztereket az osztály faliújságjain helyeztük el. Az összeállított beszámolót elhelyezzük az iskola honlapján illetve megjelentetjük a Váci Polgár következő számában és internetes felületén.

A programban 32 diák, két kísérő tanár vett részt, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek.

Ivony István 
7.B osztályfőnöke

A fotókból film is készült:

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo