Sokféleség - mérhetetlen gazdagság

2019. október 24–25-én Budapesten, a Piarista Központban rendezték meg Új szövetség Kalazanciussal címmel a kétévente esedékes országos pedagógiai konferenciát, a piarista pedagógiai napokat (PPN), melynek fókuszában a 2019-es tartományi káptalanon időszerűnek és szükségszerűnek nevezett pedagógiai megújulási folyamat állt.

 A több mint ötszáz fős eseményen részt vettek a magyarországi piarista oktatási, nevelési intézmények vezetői, pedagógusai, piarista öregdiákok, szülők, diákok, emellett Romániából is érkeztek piarista nővérek, konfráterek, testvériségtagok.

 



A konferencia első napja remek hangulatban telt. Ünnepélyes szentmisével kezdődött, majd tartalmas beszédek következtek kiváló előadókkal.
Pedro Aguado SP, az éppen hazánkban generálisi vizitációt tartó piarista rendfőnök Mire hív ma piarista karizmánk címmel beszélt az új kihívásokról, majd Kalmár Petra (a tartományfőnökség fejlesztőmunkatársa, az ifjúsági szinódus hazai projektkoordinátora) és Márkus Roland SP (tartományi koordinátor) a Kalazancius Mozgalom szinódusáról, Lázár László a friss tartományi kutatásokat elemezte a változás iránti nyitottságról, Lénárt Viktor (evangélikus lelkész, a GROW Csoport elnöke) pedig az élő Isten szeretetében próbálta megvilágítani, hogyan érinthetik a változások az egyes embereket.

Intenzív műhelymunkával folytatódott a nap, melynek során kiképzett facilitátorok kísérésével kb. 30 csoportban (10-15 fő csoportonként) folytak a beszélgetések a 10 kalazanciusi identitáselem mentén. Ennek keretében témánként megvitatták a csoportok, hogy mit jelenthet a pedagógiai megújulás a piarista intézményekben.

Végül egy „ezerarcú estével” zárult a nap, ahol volt borkóstoló, kvízjáték, táncházak és éneklés, a teaházas büfében pedig tovább folytatódhatott a közös gondolkodás, a személyközi eszmecsere.

A résztvevők a második napon folytatták a műhelymunkát a kiscsoportokban, majd Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember a rendszerszintű gondolkodást középpontba helyezve beszélt a személyes és szervezeti változásokról konkrét példákon keresztül. Ezután került sor a konferencia tartalmi zárására. Végül imádság és a piarista atyák közös áldása zárta a napot.

A konferencia 2 percben Hajba Andrásnak köszönhetően:

Kalász Ákos igazgató úr összefoglalója a konferenciáról FB oldalunkon.

Forrás: Piaristák honlapja

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo