Régi idők túrája

Rövid beszámoló egy különleges nyári programról Nemes György tollából.

A „régi idők túrája” onnan kapta a nevét, hogy a "régi rendszerben" Romániában nem szabadott magánháznál megszállni, a vadkempingezést is tiltották. Ezért olyan kirándulásokat szerveztem, hogy az éjjelt mindig a vonaton töltsük, nappal pedig a várost néztünk. Másfél évtizede merült fel a diákokban, hogy ezt fel kellene újítani. Az első időkben még több napos túrákat rendeztünk ilyen módszerrel (Krakkó-Felvidék, Pozsony-Prága, Erdély). Újabban már egy napra korlátozódik, és általában Pozsonyt és Nagyszombatot keressük fel.


Az utóbbi időkben sajnos diák nem jelentkezett ezekre, viszont kétszer is előfordult, hogy egy-egy kolléga tanárral kerekedtünk fel(Hantosné Reviczky Dóra, Juhász Gábor). Az idén öt kolléga is jelentkezett (Pintér Gáborné, Horváthné Stumm Erzsébet, Szabó Eszter, Komjátiné Bartos Nóra és Ferenczi Sándor).


Először Nagyszombat érdekességeit néztük meg, elsősorban a két monumentális templomot, de egyéb látnivalók is voltak. Nagyon érdekes volt az épen maradt városfal, amely mellett a volt várárokban gyönyörű és lényegében vadregényes parkot építettek ki. Déli egy órakor indultunk vissza Pozsonyba, és ott begyalogolván a városközpontba, annak érdekességeit néztük meg, elsősorban a várostornyot és a gyönyörű, gótikus koronázó templomot. De a belváros szép utcáit, egyéb templomokat is megnéztünk, és a vásárokon emléktárgyakat vásároltunk. Volt mód kávézásra, fagyizásra, sörözésre, illetve üdítő elfogyasztására. A hideg ennivalóról mindenki maga gondoskodott. Este jóleső fáradtsággal ültünk fel a vonatra. A túrán szerencsénk volt az időjárással, valamint azzal is, hogy minden vonat pontos volt. Hazafelé még jólesően emlékeztünk vissza a megtekintett látnivalókra. Megegyeztünk, hogy jövőre találkozunk a „két Komárom” elnevezésű túrán.

Nemes György

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo