TE DEUM - tanévzáró 2020

2020. június 15-én a járványügyi helyzetre való tekintettel a tanévzáró szentmise online közvetítés keretében zajlott le, melyen a tanári kar és csupán egy osztály képviselhette személyes jelenlétével az iskolát.

A többi diák és családjaik a technika segítségével kapcsolódhattak be az eseménybe (mely az alábbi linken visszanézhető: https://youtu.be/3znJeZlzyYU)

A szentmisét a piarista atyák koncelebrálták. A záró hálaadás homíliáját Lobmayer Imre SP atya mondta.

Az evangéliumi szakaszhoz (Mt.10,7-13) kapcsolódóan, melyet szándékosan a nyári szünetre választott, arról beszélt, hogy Jézus elküldte az apostolokat, hogy önállóan hirdessék az evangéliumot, mert már ők is képesek rá. Minket is - tanárokat, diákokat - az Alma Mater egy időre elbocsát, küld és bízik abban, hogy a tanévben kapott szellemi és lelki értékeket gyümölcsöztetni tudjuk a körülöttünk élők számára. Mit mond Jézus tanítványainak az útra bocsátás előtt? Sok mindent, de ezek közül Lobmayer atya egyet emel ki, a békességet. Árasszátok az isteni békét magatok körül, mindenhol, ahová mentek.

Azt is mondja Jézus, hogy TI VAGYTOK a világ világossága. Ezzel a tudattal, ezzel a mély meggyőződéssel menjünk az emberek közé. Higyjünk abban, hogy Krisztussal eggyé váltunk a keresztségben. Még ha gyakran tapasztaljuk is az ellenkezőjét, hogy békétlenség és sötétség van bennünk.

Istenben való hitről pedig így prédikált: ha nem érzem a közelségét Istennek ima közben, vagy nehéz dolgok történnek velem, mégis a hit fontos, a látszat ellenére hiszem, hogy Isten mindig velem van. Ahogyan a hit növekszik bennünk, úgy növekszik bennünk a saját fényünkbe vetett hit is. Mindig figyelmesnek kell lennünk arra, hogyan tapasztaljuk meg Isten jelenlétét, szeretetét. Ezeknek a tapasztalatoknak a tudatosulása a hit megerősödéséhez vezet. Esti lelkiismeretvizsgálatban fedezzük fel, hogyan árasztotta ki belőlem Isten a fényt a cselekedeteim által. Mindig több van bennünk, mint amire magunk képesek vagyunk. Az erőfeszítéseink által vannak olyan dolgok, amit csak mások vesznek észre, és azt visszajelzik. A látszat gyakran mást mutat, másként érezzük belül.

"Bennem van a fény, amit a keresztelési gyertya jelez, én vagyok a világ világossága, saját igyekezetemmel jobban eljuttathatom másokhoz Isten békéjét és világosságát." Ezt a megajándékozottság tudatot kell felismernünk - fejezte be gondolatait Imre atya.

A szentmise után Kalász Ákos igazgató úr mondott beszédet, melyet így kezdett:

Kedves Diákok, Kedves Kollégák, Kedves Szülők!

E különös tanítási év így fejeződik ma be. A fenyegető, majd izgalmas március a gyors alkalmazkodást hozta meg az újhoz. Az április a helytállást bizonyította egy olyan munkarendhez, amely bár nem volt idegen eszközeiben, valahogy mégis megpróbált mindannyiunkat. De megtanultuk hamar, tette majd’ mindenki a dolgát. A tanév végi osztályértekezletek kapcsán kirajzolódott bennem, hogy a legtöbben sikerrel tudtatok tanulni így is, sok tanár számolt be arról, hogy nem kevesen egy vagy akár több jegyet is javítottatok az év végén a félévhez képest. Bízunk benne, hogy szeptemberben a valódi iskolában találkozni fogunk, de mindazok a jó tapasztalatok, a felelősségetek önmagatok tanulásával kapcsolatban, a tanáraitokkal való jó partneri kapcsolat, amelyet ebben a távolságból bizonyítottatok, a találkozásokra épülő iskolában tovább erősödik majd. Nemcsak ti, hanem mi is sokat tanultunk. Közösen fedeztük fel veletek együtt e járatlan vidéket, és nem lesz haszontalan majd közösen is értékelni a tapasztalatokat majd szeptemberben az első órákon.

Mivel nem lehetett jelen az iskola diáksága, ezért sok minden, ami egy hagyományos tanévzárón megtörténik, most nem kapott teret, de Igazgató úr ígéretet tett, hogy később sor kerül ezekre is.

Ma nem adjuk át azokat az iskolai nagydíjakat, amelyeket a nevelőtestület felterjesztésére a tartományfőnök úr vagy maga a tantestület a végzős diákjainknak adományoztak. Erre majd az iskola teljes közössége előtt a Veni Sanctén kerül sor. A díjakra érdemesült tanulóink álljanak majd példaként minden tanuló előtt, diákéletművük méltatásukat hallgassunk majd meg együtt a tanév kezdetén.

A tanulmányi versenyeken sikeres tanulóinkat is a tanévkezdéskor köszöntjük majd. A mostani bizonyítványosztáskor pedig osztályfőnökeitek fogják felolvasni a nevelőtestület dicséreteit, s fognak nektek könyvjutalmakat és okleveleket adni.  A 651 tanulónk közül közel 230 tanulónk vehet át kiváló munkájáért nevelőtestületi dicséretet. Óriási szám ez, minden tiszteletünket és nagyrabecsülésünket megérdemlitek! Őszinte szívvel gratulálunk nektek. Éppen úgy, ahogy azok a diákok, akik országos, megyei, városi vagy helyi versenyen indultak, és értek el szép eredményeket. Közel 130 tanulónkat köszöntjük majd a tanévnyitón.  Bolyai és Zrínyi matematika versenyek, művészeti biennálé, Tiszán innen, Dunán túl országos népdalverseny, Savaria történelem verseny, Ábel Jenő és Hyperion latin versenyek, sok-sok sportversenyek a kajaktól a kézilabdáig, a Kitaibel Pál biológia versenytől az iskolai természettudományi showig.

Beszéde végén pedig szép nyarat, jó pihenést kívánt minden diáknak.

Ezek után Igazgató Úr azoktól a tanároktól búcsúzott el, akik a következő tanévben már nem az iskolánkban fogják folytatni a munkájukat.

Szeretnék most elköszönni valakitől, aki most sincs itt, de tudjatok távozásáról: Radnics Zoltán tanár úr, Zoli atya, atya bá tartományfőnök úr döntése nyomán Sátoraljaújhelyen folytatja piarista szolgálatát. Isten áldja őt, adjon lelkesedést, erőt, nagy hitet új szolgálatában.

Szóró Kata tanárnő is útra kél, messze költözik, de tanárként fog dolgozni továbbra is. Isten tartsa meg lelkesedését a katedrán.

Csorba László tanár úr 36 évnyi tanítás után búcsúzik az órarend szerinti tanítási óráktól. Kutató tanárként, kormányhivatalnokként folytatja munkáját. Isten áldjon Laci téged is, kitartást és örömöt új munkádban!

Két kolléganőnktől is búcsúzunk. Mindketten életük legnagyobb csodáját, a gyermeküket várják. Túrócziné Kiscsatári Nóra tanárnő a harmadik, Burgerné Horváth Luca tanárnő első gyermekét várja. Megadatott, hogy kétszer is búcsúzzak Lucától, remélem, viszont azt is, hogy majd harmadszor is köszönthetjük a váci iskola közösségében! Isten áldjon benneteket, sok örömet kívánunk családjaitok körében.

És búcsúzunk Salamon Ágota tanárnőtől, igazgatóhelyettes asszonytól is. Ágota tanárnő visszavonul a napi iskolai tanítástól, de nem szakad el iskolánk közösségétől.

 Köszönjük az énekkar szolgálatát Horváth Tamás tanár úr vezetésével, akik az ünnephez méltó művekkel emelték az esemény színvonalát!

Köszönjük Wettstein József SP atya szolgálatát, akinek technikai segítsége nélkül nem jött volna létre a közvetítés.

A bizonyítványosztásra pedig ezek után került sor az osztályközösségekben. Minden osztályfőnök szabadon eldönthette, mikorra hívja be diákjait, erre három nap állt rendelkezésre. Minden osztályban igyekeztek megadni az esemény ünnepélyességét, az alkalomhoz illő ruházatban jelentek meg a tanárok és a diákok is.

Gyulay Alexandra tanárő és az 5.b osztály (a képen)

Fotók: StonehillB, Ókovács Benedek, Manczur Mátyás, Wágner Ádám

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo