"Tiszán innen, Dunán túl" országos népdalverseny

2020. február 28-án zajlott le a ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskolában a "Tiszán innen, Dunán túl" országos népdalverseny Pest megyei fordulója.

Iskolánkat kilenc tanuló: Barta Levente, Farkas Attila, Gável Máté, Kármán Kristóf (5.b osztályosok), Holohan Kyran, Szász Csaba, Udvardy Ákos (5.a osztályosok), Szente Zsuzsanna (7.b) és Komáromi Blanka (10.c) osztályos diákok képviselték.

A verseny minősítő jellegű értékelést alkalmaz, melynek keretében életkori és műfaji kategóriánként kapnak besorolást a versenyzők. Szente Zsuzsanna arany (szóló ének, II. korcsoport), valamint Komáromi Blanka (szóló ének, III. korcsoport) és az 5. osztályos fiú énekegyüttes (I. korcsoport) kiemelt arany minősítést szereztek, így ez utóbbi két produkció részt vesz májusban Érden, az országos döntőn.

Gratulálunk nekik! Köszönjük Horváth Tamás tanár úr felkészítő munkáját!

„Tehetséggondozás, tehetségnevelés, a gyermekek zenei érdeklődésének felkeltése a magyar népi kultúra, néphagyományok megismertetésével, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló és csoportos előadásmód fejlesztése…”. Ez olvasható a „Tiszán innen, Dunán túl” népdaléneklési minősítő versenykiírásában.

Ezen a versenyen a tanulók csak hangszeres kíséret nélküli népdalcsokorral szerepelhetnek, azonos tájegységről válogatott dalokból vagy azonos gyűjtőtől származó dalokból, vagy saját tájegység dalaiból, esetleg egy témakörhöz tartozó népdalcsokorból válogathatják össze műsorukat a fellépők. Három korcsoport, az 5-6. évfolyam, a 7-8. évfolyam, illetve a középiskolai korosztály, és három kategória szerepel minden évben: szólóének, kisegyüttes, énekegyüttes. A kisegyüttes háromtagú lehet, az énekegyüttes öt-nyolc fő.

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo