Új lakó az iskolában

Végre beköltözött a Biológikum falában elhelyezett terráriumba a várva várt szakállas agáma. Már első nap nagyon sok kíváncsi szem figyelte, ahogy felfedezte új otthonát.

A szakállas agámák közepes termetű gyíkok, általában 30-60 cm-es nagyságúra nőnek az orruk hegyétől a farkuk végéig. Legjellegzetesebb testrészük a viszonylag kis pikkelyekkel fedett, széles, háromszög alakú fej. Nevüket a fej oldalán és a tarkó tájékán növő, kicsúcsosodó pikkelyeiről kapták. Izgalmi állapotában nyelvcsontjuk segítségével kifeszítik ezeket, és ekkor pofaszakállra emlékeztető benyomást keltenek. Egyúttal hatalmasra tátják a szájúkat és kivillantják apró fogaikat, hogy félelmetes ragadozónak tűnjenek. Szemeik kicsik, szemdombjaik kidudorodnak, dobhártyájuk jól látható. Meg tudja változtatni a szakáll színét, feketére/sötétebb árnyalatúra, mikor felfokozott izgalmi állapotban van, ilyen pl.: a párzás időszaka, ragadozó elijesztése, stb...
Négy erőteljes lába karmokban végződik, a teste izmos, enyhén lapított, felfokozott izgalmi állapotban a teste felfúvódik, szinte kör alakúvá változtatva a hátát is. A szakállas agáma oldalain látható tüskék ilyenkor egyértelműen kimerednek, felágaskodnak. Farkuk egyenletesen vékonyodik, általában a testhossz felét teszi ki, más gyíkokkal ellentétben veszélyhelyzetben a farok nem válik le, ha mégis elvesztené nem nő vissza, nem regenerálódik.


A természetben csak Ausztrália sivatagos területein található meg. Ausztrália középső, illetve keleti részén (a Simpson-sivatag és a Nagy Artézi-medence vidékén) honos; a füves pusztákat, illetve a félsivatagi körülményeket kedveli. Hatalmas elterjedési területe az oka annak, hogy ez a legváltozatosabb ausztráliai agáma faj.
Ő tehát az új lakónk, akit szeretnénk , hogy minél tovább piarista lehessen, de ehhez RÁD is szükségünk van! Az állat akkor fogja magát biztonságban érezni és akkor marad egészséges, ha nem zavarjuk meg kopogatással, nem dobálunk be neki különféle tárgyakat, amelyeket esetleg lenyelhet!
És mi a neve az agámánknak?


A nevét Ti fogjátok kitalálni! Első körben ötleteket várunk tőletek! A terrárium mellett ki lesz téve egy szavazóláda, amelybe a javaslataitokat tudjátok bedobni. Majd a Természetudományi munkaközösség tanárai kiválasztják a legjobb 10 nevet. Ezeket ki fogjuk tenni és amelyik név a legtöbb szavazatot kapja, úgy fogjuk hívni az agámát!
                                                                                                                       Természettudományi munkaközösség

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo