Újabb lépés a zöld úton

Elektromos komposztálót üzemeltünk be a Piár konyháján.

A teremtésvédelem gondolatának régóta érlelt gyümölcseit mostanában kezdjük szüretelni iskolánkban. Diákok kezdeményezésére az előző tanévben elindult a Piarista Gimnáziumban a komposztálható hulladékok elkülönített gyűjtése és hasznosítása: korábbi_cikkünk_itt

Iskolánk részt vett a Duna-Dráva-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás Circular Economy (SKHU/1601/4.1/290) pályázatában (korabbi_tudositasok és cikkek), ennek utolsó lépéseként a mai napon egy elektromos komposztálót üzemeltünk be az iskola konyháján. A beüzemelésben Hanák Ferenc műszaki vezető volt a segítségünkre (ld. képek)

A gép Acidulo™ mikroorganizmusok segítségével képes minden biológiailag lebomló hulladékot komposzttá alakítani. A folyamat során napi maximum 5.5 kg ételmaradékot - akár állati eredetű hulladékot is - talajjavító anyaggá alakít át. A 70ºC-os hőmérsékleten végbemenő folyamat során a káros mikroorganizmusok elpusztulnak. Ezzel a technológiával évente akár 1 tonna konyhai hulladék alakul át hasznos anyaggá, mely nem terheli a környezetet.

Emellett tovább bővült a zöld hulladék hasznosításának lehetősége: ugyanezen pályázat keretében egy újabb kerti komposztáló került iskolánk udvarára.

Az Acidulo™ mikroorganizmusokat tartalmazó keverék betöltése, egy kis víz és jöhet a konyhai hulladék...

Szöveg és fotó: Retzlerné Nádas Veronika
Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo