Vác-Vitoria csereprogram, két piarista iskola példás együttműködése

Reményeink szerint hosszabb távú együttműködés vette kezdetét tavaly tavasszal, amikor iskolánk vezetése és diákjaink elhalmozta el vendégszeretetével azt a 38 piarista diákot és tanáraikat, akik a baszk fővárosból, Vitoriából érkeztek hozzánk. Ezt viszonozták most szeptemberben, ezúttal a mi diákjainkat és kísérőiket látva vendégül.

A Baszkföldön eltöltött 8 nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodhattunk. Két délelőttöt a vitoriai piarista iskolában, a Colegio Calasanzban tölthettünk. Itt a magyar diákok előadást tartottak iskolánkról, városunkról és Magyarország történelméről, tanórákon vettek részt (angol, testnevelés, matematika, zene, stb) , baszk táncot és éneket tanultak, együtt főztek a baszk iskola különleges nevelést igénylő diákjaival, illetve előadást hallhattak a baszk testvériskola működéséről, a vitoriai Kalazancius Mozgalom szerteágazó tevékenységéről. Mindeközben rengeteg új dologgal, újfajta szemlélettel találkozhattak, illetve megtapasztalhatták az idegen nyelv ismeretének óriási előnyeit.

Vendéglátóink ezen felül csodaszép kirándulásokat is szerveztek számunkra, igyekezvén bemutatni hazájuk szépségeit. Alaposan bejártuk Vitoria utcáit, jártunk Bilbaóban, az ország legnagyobb városában, ahol a modern művészet számos alkotására csodálkozhattunk rá, szeretettel fogadtak bennünket a vitoriai városházán és a baszk parlamentben. Jártunk San Sebastiánban, Európa talán legszebb tengerparti városában, Gastelugatxéban, ahol a Trónok harca című filmet forgatták, szarvasokat és gólyákat lestünk a Vitoriát övező hatalmas Salburua parkban, továbbá jártunk a csodásan újjáépített Guernikában, a baszk demokrácia bölcsőjében, melynek 1936-os porig bombázását Picasso híres festménye örökíti meg. Közös misén is részt vettünk.


A sok élmény után a búcsúzás nem volt éppen egyszerű dolog. Jó hír azonban, hogy hamarosan lesz folytatás! Iskolánk vezetősége és a vitoriai Colegio Calasanz vezetősége teljes összefogásban a helyi piarista atyákkal és kiterjedt laikus közösségükkel közösen dolgoznak azon, hogy ez a csereprogram évről-évre lehetőséget adjon mindkét iskola diákjainak, hogy megéljék a vendégfogadás és a vendégszeretet örömét, új barátokat szerezzenek, megismerjenek egy másik kultúrát, egy másfajta életszemléletet, és megélhessék, milyen hatalmas élmény az, amikor a tanult idegen nyelven kommunikálva sikerül megértenünk és megszeretnünk egymást.

Kósa Klára tanárnő

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo