80 nap alatt Európa körül 

Tanulni nem csupán az iskola falain belül lehet… sőt. Utazni, saját szemünkkel látni a körülöttünk levő világot, új dolgokkal, szituációkkal, nyelvekkel, kultúrákkal szembesülni nem csupán szórakoztató tanulási mód, hanem egyenesen létszükséglet egy 21. századi iskolában. Ehhez az Életre neveléshez nyújt kiváló lehetőséget az Erasmus+ diák- és tanármobilitási programja, amivel ebben az iskolaévben szélesre tártuk a váci Piarista Gimnázium minden ajtaját-ablakát, és kis híján 100 diákot utaztattunk Európában illetve fogadtuk őket Európa különböző országaiból. Lássuk, melyek voltak ezek, és mit tanultunk egymástól.

A cserediák programok közül a vitoriai, pamplonai (címfotókon) és a nyitrai egy-egy piarista fenntartású intézmény részvételével valósult meg. Ilyenkor a diákjaink a cserediákok családjánál szállnak meg, ami már önmagában véve is külön ösztönzés az önállóságuk és a nyelvtudásuk fejlesztésére. A munkanyelv az angol, míg a tárgyi tudás megszerzéséhez a Baszkföldön (Vitoriában) és a spanyolországi Pamplonában diákjaink a spanyol társaikkal együtt a fenntarthatóság és a környezetvédelem témájában tájékozódtak: meglátogattak egy hulladékszelektáló telepet, madárgyűrűzésen vettek részt, illetve a hátrányos helyzetű, vagy különleges bánásmódot igénylő diákok tangazdaságában töltöttek el egy napot.

Nyitrán és Bonnban (fenti fotó) a mentális egészség – egyre fontosabbá váló – témáját beszélgették át a diákok és tanáraik , a lengyelországi Ɫowicz pedig az élelmiszeripari feldolgozás bemutatására helyezte a hangsúlyt a fenntarthatóság témakörében. Bretagne-ban és Josselinben (alsó fotó) is jártak diákjaink, ahol a francia iskolákról, az ottani iskolai életről, és különösképpen a gasztronómiáról tanultak sokat.
Ha diákjainktól kérdezem, mindezen felül mit adott nekik az utazások, egyre ismétlődnek a válaszaik: ez az első repülőutam, az első utam külföldre, a Kárpát-medencén túlra, először szólaltam meg a tanórákon kívül angolul vagy németül, először láttam a tengert, és sohasem aludtam még idegeneknél ezelőtt. És tényleg: jó egy kicsit önállóbbnak lenni… Folytatjuk a kalandozást.

Ugyanakkor nem csupán kiutaztak diákjaink, hanem családjaink be is fogadták spanyol, lengyel és cseh diáktársaikat, akik megismerkedhettek hazánk szépségeivel, a magyar kultúrával. A vendégfogadás, a másikról való gondoskodás, a jól-létével való törődés ugyancsak olyan készség, amely nyitottabbá, befogadóbbá teszi az embert. És talán önmaga is rácsodálkozik olyan dolgokra, amelyeket már meg sem lát a hétköznapokban, hiszen annyira természetesek.

Nem esett még szó a megvalósult tanármobilitásokról: időnként francia és cseh tanárok színesítették mindennapjainkat az iskolában, amikor szívesen látogattak órákat, meséltek az országukról. Ilyenkor azok a diákjaink is örömmel kommunikáltak velük, akik egyébként nem jutottak el a külföldi helyszínekre. Tanáraink közül 2022 nyarán nyolcan vehettek részt nyelvi, módszertani, pályázatmenedzsment és digitális módszer témájú továbbképzéseken Máltán, Madeira szigetén, Horvátországban, Dublinban és Helsinkiben. Job-shadowing típusú utazáson vettek részt munkatársaink Vitoriában és Josselin-ben. Tapasztalatainkat, szakmai eredményeinket megosztottuk egymással, valamint belső képzés keretében adjuk tovább a tanultakat.


Baszkföld, Spanyolország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Németország, Franciaország – számunkra már nem csupán egy-egy kusza folt a térképen vagy a Google Maps-en. Köszönet érte, Erasmus+. (Szerző: Dr. Sándor Éva – Fotók: Piarista Gimnázium)

Forrás: Váci Napló Online

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo