Egy hét Madridban

ERASMUS+ mobilitás

2023. november 6-13-ig iskolánk hét tíz-tizenegyedikes diákja Barsi Boglárka tanárnővel Madridban volt az ERASMUS+ program keretében. Egy hosszabb távon bonyolódó projektfolyamatba kapcsolódtak be: egy német, egy szlovák és egy spanyol intézmény diákjaival együtt a mentális egészség témájában tevékenykedtünk.

 

A projekt 2022 óta zajlik, aktualitását a COVID-időszakban általában megzökkent mentális állapotunk adta. A 2022-23-as tanév során hét diákunk járt Nyitrán, heten Bonnba utaztak ugyanennek az együttműködésnek a keretei között. A cél egy kortárs segítséget nyújtó honlap létrehozása.

A madridi út során jutottunk el a korábbiakban a diákok által meghatározott és „megkutatott” hat altéma már megszületett szövegeinek stiláris frissítésére, képek kiválasztására és a honlapra történő feltöltésére. Minden altémának, valamint az informatikai jellegű feladatoknak is külön felelős diákcsapata van. A Mental Health honlap elérhető lesz a négy résztvevő ország nyelvének mindegyikén.

Társintézményeink 2024. februárjában viszonozzák látogatásainkat: egyszerre fogadunk 21 diákot és 6 kísérőtanárt a három, eddig fogadóként megismert országból. E látogatás alkalmával készülünk a honlapot a nagy nyilvánosság előtt is bemutatni.

Az alábbiakban Oláh Csaba (9.c) beszámolójából idézünk.

Hétfő: Ezen a napon repültünk Madridba, az ottani igazgató meg Bea tanárnő felvettek minket a reptéren kocsival és elmentünk a Santiago Bernabéu stadionhoz, viszont nem mentünk még be, csak kívülről néztük meg. Aztán sétálva folytattuk utunkat a belvárosban, ahol megtekintettük a Fejlesztési Minisztériumot, a Spanyol Nemzeti Könyvtárat, a Puerta de Alcalat, aztán a Gran Via utcában sétáltunk. Ezután megismertem a vendéglátómat, aki hazavitt magához, megmutatta, hogy mi hol van a lakásban és visszamentünk az iskolába társasozni meg vacsorázni.  

Kedd: Elkezdtünk dolgozni, a Mentális egészség nevezetű weboldalon, amelyben az én témám a fizikai egészség volt. Ebédre churrost ettünk, ami nagyon finom volt. Ezután kosárlabdáztam néhány ottani spanyol diákkal. Aztán, mivel németül is jól tudok beszélni, ezért a Bonnból érkezett diákokkal is beszéltem az ő nyelvükön.

Szerda: Elmentünk megnézni a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostorba, és a mellette lévő hegyre, ahonnan gyönyörű volt a kilátás. Az ebéd egy étteremben volt, sok előétellel és mind tradicionális volt. Este megint pizzát ettünk, viszont nem az iskolában, hanem egy étteremben.

Csütörtök: Reggel bementünk az iskolába, imádkoztunk (ez minden reggel megtörtént). Csináltunk a fizikai egészség témánkhoz egy motiváló kosárlabdás videót. Utána ebédeltünk a családokkal az iskolában paellát. Este pedig megtanultunk kezdő szinten flamencozni. 

Péntek: Reggel újra foglalkoztunk a weboldallal. Én megvágtam a videót, amit előző nap csináltunk. Ezután jött egy szünet, amiben kosaraztunk meg ettünk. Utána folyattuk ismét a munkát. Én leírtam néhány fontosabb dolgot Wim Hof-ról, mivel úgy véltem, hogy fontos megemlíteni a nevét ennél a témánál. Ebédelni a suliban ebédeltünk, ezúttal is nagyon ízlett, főzeléken kívül minden. Este a vendéglátóm elvitt a Bernabéu stadionba, hogy megnézzük a múzeumot is. Ezután pedig még elmentünk a királyi palotához, meg az Almudena-katedrálishoz. 

Szombat: Ezt a napot a hostommal és a családjával töltöttem a városban, ahol megmutatták azokat a helyeket újra, ahol hétfőn jártunk. 7-kor pedig elindultunk az egyik anyukának a munkahelyére, ahol egy bulit rendeztek. Ott voltunk nagyjából éjfélig, aztán hazamentünk aludni. 

Vasárnap: Sokáig lehetett aludni, ebédre elmentünk a vendéglátóm nagyszüleihez ebédelni, aztán 16 órára elvittek a reptérre, elköszöntünk egymástól. Aztán már csak vártuk, hogy felszállhassunk a repülőre. Másnap hajnali kettőre értünk haza és 8-ra újra mentünk iskolába itthon.

 

 

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo