Vízkereszt

Január 6. - Urunk megjelenése - a háromkirályok vagy napkeleti bölcsek irányítják Jézusra a tekintetünket a mai ünnepen, akiket egy fényes csillag vezetett a barlangba, a születés helyére. Az alsó évfolyamos diákok szentmisén vettek részt.

A szentmise a hagyományos vízszenteléssel kezdődött, amellyel jövő héten a piarista atyák majd beszentelik az iskola termeit és tereit.

Lobmayer atya a karácsony felemlítésével kezdte prédikációját:
"Karácsonykor meg szoktuk ajándékozni egymást, szoktunk egymásnak ajándékot adni, és a gyerekek levelet írnak a kis Jézusnak, hogy mit szeretnének kapni."

Majd arról beszélt, hogy mire tanítanak bennünket a napkeleti bölcsek: "...hogy ne csak várjuk, hogy kapjunk valamit másoktól meg Istentől, hanem hogy ajándékozzunk Neki valamit. Ez a történet szimbolikusan is érthető, hogy kincses zsákjaikat előszedték, megnyitották. Nekünk mindannyiunknak vannak kincseink, melyekből adni tudunk valamit."

Ezután kifejtette, hogy mit is jelentenek a királyok ajándékai, hogyan tudjuk átfordítani ezeket mai nyelvre.
"Nézzük meg, ők mit is adtak Istennek. Mit jelent az arany, a tömjén, meg a mirha? Az arany a gazdagság jelképe. Karácsonykor megajándékozzuk egymást édességgel, ruhával, készítünk valamit egymásnak. Istennek nincsen szüksége ilyenekre, ade akkor mivel tudjuk Őt megajándékozni? Hiszen minden teremtmény az Övé. Amit igazán Neki adhatunk, az az időnk. Ez talán a legértékesebb, amivel rendelkezünk, ami a kincsünk, hogy időnk van, és azt odaadhatjuk Istennek. Mikor vasárnap felkelünk reggel, és elmegyünk a szentmisére, időt adunk Istennek. Vagy amikor időt szánunk az imádságra, Szentírásolvasásra, amikor a figyelmünket Neki szenteljük, időt és figyelmet adunk. Ez valami olyan dolog, ami tényleg a kincsünk, és ezt tényleg odaadhatjuk Neki."

A második ajándék a tömjén. Az oltárnál a nagyobb miséken szoktunk tömjénezni, és van ilyen szólás is, hogy ha valakit tömjéneznek, akkor dicsérik őt. A tömjén az a dicséret, a hála Isten felé. Ez a második fontos dolog, amit adhatunk Istennek, hogy minél több dolgot észreveszünk, amit kaptunk, és azt megköszönjük Neki. Semmit sem tartunk magától értetődőnek, hogy jó szüleink vannak, hogy van mit ennünk, hogy van hol laknunk. Minél több dolgot észreveszünk, hogy kaptuk Istentől, és azt megköszönjük Neki, annál szebb a kapcsolatunk Istennel. Ezt is odaajándékozhatjuk Neki a napkeleti bölcsek példájára.

A harmadik dolog az a mirha. Mirhával kenték meg a halottaknak a testét, mielőtt eltemették volna, és ez egy végső szolgálat volt az illető számára. Ez a mirha tehát a szolgálatnak a jelképe. A szolgálat tulajdonképpen az, hogy keresem azt, hogy Isten mit szeretne, hogy tegyek. És azt tenni, azt keresni, hogy Isten mire hív engem, és azt megtenni. Van egy hosszútávú elképzelése is velem, hivatást adott a szívünkbe mindannyiunknak. Keresem-e azt, hogy mi lesz az én hivatásom, amivel szolgálhatom Istent és embertársaimat? De rövidtávon is, ha van szabadidőm, szünet, amikor nincs megszabva, hogy mit kell csinálnom, mi a kötelességem, megkérdezem-e Istent, vagy érdekel-e az, hogy Isten mire hívna, mit szeretne, minek örülne, hogyha mit tennék, mivel tölteném a szabadidőmet? Vagy csak az érdekel, hogy olyasmit csináljak, amit én akarok, ami az én elképzelésem szerint való?"

Összefoglalva elmondta: "A mai szentmisében köszönjük meg ezt az Evangéliumi részletet, ami leírja a napkeleti bölcsek ajándékozását, és kérjük a Szentlelket, hogy buzdítson fel bennünket arra, hogy az ő példájukra építsük a kapcsolatunkat Istennel, ajándékozzuk neki az időnket, figyelmünket, aztán vegyük észre, amit kaptunk Tőle, és legyünk hálásak, dicsérjük Őt. És aztán keressük azt, hogy mi az Ő akarata, és igyekezzünk azt megtenni."

Vízkereszttel lezárult a karácsonyi időszak, és megkezdődik a farsang húshagyó keddig (február 16-ig). Vidám farsangolást kívánunk mindenkinek! A maszkok már fent vannak. :)

Fotó: StonehillB
Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo