Zebzug cserkészház átadóünnepség

2019. szeptember 21-én adták át és szentelték fel a váci 192.-es számú Erdősi Imre cserkészcsapat által épített kisházat Zebegényben. A késő délutántól estébe nyúló ünnepség, amelyen nemcsak a csapat apraja-nagyja és szülői közössége, Kalász Ákos, a váci Piarista gimnázium igazgatója, hanem Zebegény polgármestere, Hutter Jánosné Ildikó és a város lakóközösségének tagjai is részt vettek, örömteli hangulatban telt.

A programsorozat keretében a kisház szabad megtekintése után a zászlófelvonást hálaadó szentmise követte, amelyet a csapat tagjainak gitáros kíséretével Beer Miklós püspökatya celebrált. A prédikáció alapgondolatát, amelyet talán a cserkésztörvények mentén kirajzolódó életvezetés legegyszerűbb és legtisztább parancsának lehetne nevezni, és amely akár a kisház homlokzatán szereplő mottó is lehetne: „Ne csalj, és maradj mindig következetes!”, kicsik és nagyok egyaránt magukkal vihették.

A misét követően azonban nemcsak a Jóistennek, hanem ‒ egy kisebb ajándékcsomaggal, és az egész erdőt bezengő csatakiálltással ‒ a tervezésben, építkezésben vagy az operatív munkában aktívan részt vevő személyeknek is köszönetet mondott a csapat nevében Ivony István Indomitus és Szászvárosi Eszter Nutricia.

A kisház teljes mértékben önkéntes fizikai munkával épült több mint 50 fő hozzájárulásával, összesen (a tervezésre szánt időt nem számolva) körülbelül 800-900 önkéntes munkaórával. A projektet Soós Árpád Celsus, koordinálta, a tervezésért Benedek Barnabás Modestus, míg a hétvégék megszervezéséért Bozi Benjamin Utilis felelt. A kivitelezés első szakaszában Kerti Ferenc segítette a munkát, míg a második szakaszt Ráth Béla Fidus vezette, oldalán Szilágyi Bálinttal, Szesztay Ákos Castussal és Ribényi Csaba Benignussal, akik időt és energiát nem kímélve áldozták nyaruk nagy részét a ház elkészülésére.

A csapat cserkészein kívüli helyet kapott még a laudációban Rétvári Bence országgyűlési képviselő, aki a pályázati lehetőségre hívta fel a figyelmet, Beer Miklós püspökatya, aki évtizedek óta aktívan támogatja az iskolai cserkészet működését, illetve Hutter Jánosné Ildikó, Zebegény polgármesterasszonya, aki a helyet biztosította a ház számára.

Az ünnepély formális részének lezárásaképp az őrsvezetők és rajparancsnokok is megkapták ezévi megbízatásukat, így a cserkészév is hivatalosan kezdetét vette.

Az est leszálltával egy közös agapé koronázta az eseményt, majd a hagyományokhoz híven a jelenlevők egy énekekkel és játékokkal keretezett tábortűzön vehettek részt. Az átadót közös zászlólevonás és hálaadó ima zárta.

Ahogy arra az ünnepség színes programsorozata is igyekezett rávilágítani, hálásak vagyunk mindenkinek, aki időráfordítással, anyagi erőforrással, lelkesedéssel vagy csak szeretetteljes figyelmével támogatta a zebegényi cserkészzug megépülését, és a továbbiakban Isten áldását kérjük működésére!

Kerti Anna Sincera,
Budapest, 2019.09.29.

Forrás: zebegeny.192ei.hu

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo